Hoppa till innehållet
Marko Arola

Lärarna är alla tvåspråkiga, och språket utgör därmed inget hinder för inlärning. Tillsammans med andra elever blir det mest engelska, men förståelse i svenskan har ökat en del.

Marko Arola, Rovaniemi
Nordisk murare

Kocken från Rovaniemi byter om till murare

”Får arbeta i egen takt utan att jaga klockan”

I höstas hängde Marko Arola från Rovaniemi sitt kockförkläde på kroken för gått och bestämde sig för en ny yrkesbana. Nu efter några månader vid Utbildning Nord i Hedenäset hanterar han redan vant sina murarverktyg.  

Efter tio år som kock bestämde sig Marko Arola att det fick vara nog. I och för sig har han inget emot själva yrket, men den stress som yrket är förknippat med blev till slut för mycket.

- Det är så jäktigt att du inte hinner med några kaffe- eller matpauser. På kvällen märkte jag ofta att jag inte hunnit äta något på hela dagen, berättar den 47-årige före detta kocken Arola om de hårda arbetsvillkoren i restaurangbranschen.

Till kockyrkets negativa sidor hör också yrkets säsongskaraktär. På vintern hittar man ofta arbete på fjällanläggningarna i norra Finland, men på sommaren måste man vara beredd på att söka sig längre söderut. Arola har också arbetat på sjukhus och andra storkök.

För murare finns det alltid arbete

Innan Marko Arola kom till Utbildning Nord hade han en arbetslöshetsperiod bakom sig, och tanken med nytt yrke blev ett verkligt alternativ. Valet av utbildning påverkades av bland annat utsikten på relativt bra lön.  Men även andra fördelar finns.

- Du får arbeta i egen takt, och stressas inte hela tiden av nya beställningar. Det finns gott om arbete i branschen, till exempel montering av fabrikstillverkade öppenspisar.

Under sin tid på Utbildning Nord har Arola hunnit träna på många olika typer av arbetsuppgifter som ingår i muraryrket. Han uppskattar att det hela tiden finns tillgång till hjälp och råd under arbetets gång. Just nu håller han på med en murspis som är så gott som färdig.

- Det fattas endast tjugo tegelstenar, räknar Arola.

När alla tegelstenar är på plats är det dags att ta ner skapelsen. Det handlar ju om ett träningsarbete och tegelstenarna behövs till nya inlärningsmoment.  Vid utbildningen muras allt möjligt, även tegelvägg, men arbeten med mest utmaningar är också de mest intressanta.

- Förutom de obligatoriska arbeten får man fritt välja vad man vill ägna sig åt.

Tvåspråkiga lärare

Marko Arola trivs väl i Hedenäset, både med lärare och andra elever. Lärarna är alla tvåspråkiga, och språket utgör därmed inget hinder för inlärning. Tillsammans med andra elever blir det mest engelska, men förståelse i svenskan har ökat en del.

Utbildningen ska vara klar till sommaren. Och då planerar Arola att söka arbete i något företag, men även andra yrkesvägar är tänkbara. Till exempel arbete genom eget företag. 

- Det är ett alternativ, men det ingår än så länge inte i mina planer.

Tid för reflektioner inför framtida yrkeskarriär finns ännu. För tillfället tillbringar Marko Arola sina vardagar i skolan och kvällarna i elevbostaden.

- Det kan hända att jag ibland går till gymmet, men ofta är jag så slut efter skoldagen, att det inte behövs någon ytterligare sysselsättning.

Hittills har Arola åkt hem till Rovaniemi under helgerna och Rovaniemi kommer nog att bli den fasta punkten även efter att han är klar med sin utbildning till sommaren.

Feb. 2018

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago