Hoppa till innehållet
Cecilie Strømsnes Vik

Lärarna är bra på att överföra sin kunskap, förklara och visa hur olika arbetsmoment ska göras

Cecilie Strømsnes Vik, Målselv
Nordisk byggnadsmålare

Min dotter - min bästa motivation för att ta en yrkesutbildning


Namn:
Cecilie Strömsnes Vik
Född (årtal): 1989
Från: Målselv (Troms fylke i Norge)
Studerar: Byggnadsmålare inklusive golvläggning samt i tillägg plattsättning

Vad gjorde du innan du började utbildningen?

Jag fick barn, en liten dotter år 2009 och var föräldraledig en period. Jag började också en utbildning inom design och hantverk några år senare men hade inte möjlighet att fortsätta pga. av att jag blev för gammal för att kunna fortsätta inom vidaregående skola. Annars hade jag som första hands val gärna fortsatt inom design och hantverk.  Genom min dotters pappa fick jag tips om Utbildning Nord. Han har utbildat sig till byggnadssnickare här och rekommenderade skolan.

Vad tycker du om utbildningen?

Jag tycker jättemycket om skolan, utbildningen, miljön och lärarna här. Absolut bästa skolan som jag gått på. Det som gör det så bra är att det är mycket praktiskt och inte så mycket teori. Lärarna är också bra på att överföra sin kunskap, förklara och visa hur olika arbetsmoment ska göras.

Just nu går jag golvläggningsmodulen som för oss norska studerande är en modul i byggnadsmåleriutbildningen. Jag är igång med den avslutande delen som är "tverfaglig" examen. Som examensuppgift ska jag göra ett våtrum och hänga upp våtväv. Den består av två delar. Först en 48 timmar lång förberedelsedel. Det jobbar jag med just nu och innebär att jag ska förbereda väggytorna, bland annat spackla. Den avslutande delen är en 5 timmar lång examensuppgift. Så väl förberedelsedelen som slutgiltiga examensuppgiften bedöms bland annat av en extern sensor. I mitt fall är det en lokal målerifirma, Kaarles färg som är extern sensor. Det är lite nervöst, jag vill ju klara examen, men det är också spännande.

Vad gör du på fritiden?

Jag bor i Hedenäset och där är kanske inte så mycket att göra på fritiden men vi är ett gäng som träffas och tränar ihop i gymmet som finns, och det gör vi i princip varje dag.  Målaryrket är fysiskt krävande så träning är bra, speciellt gymträning.  Fördelen av att bo i Hedenäset är att jag har nära till skolan eftersom utbildningarna inom byggteknik finns i Hedenäset. På sommaren har jag också provat på att fiska i Torneälv. Fiske är inget intresse sedan tidigare men det har varit kul att få möjlighet att prova. Tyvärr har jag inte lyckats få någon lax, som de annars säger det ska finnas gott om.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag har haft fyra veckor praktik inom måleri som jag gjorde hemma i Norge på en målerifirma i Bardufoss. Jag fick ett jätte bra mottagande och fick även åka ut på kundjobb. Jag fick dessutom jobblöfte som jag blev mycket glad över. Det är en firma som utför måleri, plattsättning och golvläggning. Därför har jag också fått möjlighet att gå plattsättning efter att jag är klar med måleriutbildningen. Jag ser fram emot och bli klar med hela utbildningen till sommaren.  Det har varit riktigt tufft att vara borta från dottern så mycket, men samtidigt har min dotter också varit min största och bästa motivation att ta en yrkesutbildning. Jag vill ha en utbildning och jobb så att livet tillsammans med dottern ska bli enklare.  Målet är också att ta fagbrev och det kan jag göra efter två år som anställd. Trots att det är tufft att vara borta hemifrån, har det fungerat bra här. Totalt sett är det en kort tid av mitt liv och med en yrkesutbildning kan livet bara bli till det bättre.

Kan du rekommendera utbildningen till andra?

Ja det kan jag och det har jag redan gjort till flera. Det borde vara fler platser från alla tre länder så att fler skulle ha möjlighet att utbilda sig här för jag tycker skolan är väldigt bra. Hela miljön här är bra – alla är välkomnande och umgänget är naturligt och lättsamt oavsett bakgrund.

Mars 2015
Senast uppdaterad 2016-02-08 16:41:52

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Inskriven på Arbetsförmedlingen och behov av utbildning - Kom på studiebesök!
Är du idag arbetslös, inskriven på Arbetsförmedlingen och intresserad av en utbildning inom ett bristyrke? Det är Arbetsförmedlingen som beslutar...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago