Efterfrågan på kylmontörer är fortsatt stor eftersom marknaden efterfrågar installationer av värmepumpar, ofta i kombination med komfortkyla. Inom maskin och fordonssidan är även där efterfrågan stor då i stort sett alla nya fordon har komfortkyla installerat. Här kan du läsa mer om kyl- och värmepumpstekniker yrket.
Vi har övningslokaler med olika sorters kyl- och frysanläggningar, luftkonditionering och värmepumpar där du får öva på injustering av kylkomponenterna och även uppkoppling och injustering av el och elektronisk styrning.
Det finns många ingångar till utbildningen, allt ifrån att du startar helt utan förkunskaper eller att du kan vara en vvs-montör eller elektriker som vill byta inriktning på ditt yrke, eller så kan du vara en ventilationsmontör som vill bredda din yrkeskompetens.
Efter en gemensam modul inom el-ämnen fortsätter du med teoretisk och praktisk kunskap om värmelära, kylberäkning, komponentval och planläggning samt även energieffektivisering, reparation, drift, underhåll och journalföring av kyl-, frys- och värmepumpanläggningar.
Vi är ett godkänt examinationscentra för skriftliga och praktiska prov för certifiering enligt F-gas förordningen. Det innebär att studerande under utbildningens slutfas får utföra ett teoretiskt och praktiskt prov som bedöms av en utomstående examinator för att kunna erhålla ett kylcertifikat. Det erhållna certifikatet ger dig rätt att arbeta inom hela Europa med dessa köldmedier enligt F-gas förordningen.
Det finns även andra krav som ställs av de företag som du ska komma att arbeta för eller besöka i dina uppdrag som kylmontör. Försäkringsbolag, brandskyddsföreningen, arbetsmiljöverket m.m., ställer krav på dig som kylmontör och därför har vi inkluderat de vanligaste kraven på certifikat och utbildningar på t.ex. heta arbeten, ställningsbyggnad, skylift samt SSG Entré. Du finner mer information under fliken kortkurser
Läs även Arbetsförmedlingens information och se yrkesfilm om kylmontörsyrket>>
Ingen formell examen. Betyg i vissa yrkeskurser inom gymnasieskolans VVS och fastighetsprogram. Se Skolverket VVS och fastighetsprogrammet
Grundexamen i husteknik är 180 kompetenspoäng. Examen består av yrkesinriktade examensdelar (145 kompetenspoäng) och gemensamma examensdelar (35 kompetenspoäng).
Yrkesexamen i husteknik är 150 kompetenspoäng. Kompetensområdet för kylmontering har 75 kompetenspoäng obligatoriska examensdelar och 75 kompetenspoäng valbara examensdelar.
Tverrfaglig eksamen enligt Utdanningsdirektoratets program för Kyl och värmepumpstekniker vg2. Se Utdanningdirektoratet
Jag kan absolut rekommendera kylmontörsutbildningen, på relativt kort utbildningstid får du en bra yrkesutbildning
Seppo Kivelä, Uleåborg
Att lärarna ger individuell handledning är något som jag uppskattar mycket. Att man kan påverka sin egen studietakt är också en fördel speciellt när det finns så mycket nytt som måste läras in.
Chris Brolin, Stockholm, numera Svanstein