Hoppa till innehållet

Allmänt om utbildningar

Kärnverksamheten på Utbildning Nord baseras på individanpassad pedagogik med den unika möjligheten att få utbildningen på både svenska och finska och i vissa fall även norska och engelska. I fokus står människan, det praktiska lärandet och verklighetsförankringen. Du som studerande här får en individuell utbildningsplan, där vi väger in tidigare kunskaper, yrkeserfarenhet, utbildning med mera. Utbildningarna bedrivs på heltid i form av självstudier med lärarstöd, mycket praktiska övningar, grupp- och projektarbeten samt praktik på företag. Se gärna filmen "Fremtiden er ennå ung" (länk) som Inkluderende arbeidsliv i Finnmark i Nordnorge gjort, och som till stor del är inspelad hos oss som ett gott exempel på yrkesutbildning.

Praktik

Vilken yrkesutbildning du än väljer här hos oss så ingår en yrkespraktik på 4-9 veckor ute på ett företag i branschen. Oftast är det ute i verkligheten man lär sig allra mest och får möjlighet att nyttja och utveckla sina kunskaper från skolan. För många är praktikplatsen inkörsporten till en anställning. Vi brukar därför rekommendera våra studerande att ha sin praktik på hemorten. Det finns också möjlighet att ha sin praktik i ett annat land. Läs mer om det under internationalisering.

Nära samarbete med näringslivet

För oss är det viktigt att våra yrkesutbildningar är verklighetsförankrade och leder till jobb. Därför har vi ett nära samarbete med de branscher som våra utbildningar berör. Våra yrkeslärare deltar regelbundet i branschträffar och gör även egen praktik inom de yrken som de utbildar i.

Utbildningens innehåll, utrustningar samt kompetens ska så långt som möjligt motsvara de krav som branschen ställer. För att säkerställa att alla utbildningar är uppdaterade har vi regelbundna möten, som kallas för branschrådsmöte.

Branschrådet består av representanter från alla de tre länderna, Sverige, Finland och Norge. Det ska också finnas med representanter för arbetsgivare (t.ex. företagare), arbetstagare (t.ex. fackföreningar), köpare (arbetsförmedlingarna) och för Utbildning Nord (yrkeslärare och utbildningschefer). Mötet klargör branschens nuvarande särdrag, framtidsvisioner och kompetenskrav. Branschrådsmötet ger bl.a. förslag på förbättringar av utbildningens innehåll, längd etc.

Språk

Undervisningen sker på svenska eller finska, i viss mån på norska eller engelska. Litteratur och övrigt utbildningsmaterial finns på svenska, finska och norska. Inom IT-utbildningar och automationsteknik är litteraturen på engelska. Oftast studerar svenskarna på svenska, finländare på finska och norrmännen på svenska.

Nästan alla våra yrkeslärare kan både svenska och finska. Hela 95 % av personalen vid Utbildning Nord är tvåspråkiga.

För arbetsmarknadsutbildningarna gäller att arbetsförmedlingarna i respektive land bedömer den arbetssökandes språkkunskaper innan de tar beslut om utbildningen.

By Formsmedjan. Powered by Yago