Hoppa till innehållet
  • Fordons- och transportprogrammet (FT)
  • Fordons- och transportprogrammet (FT)
  • Fordons- och transportprogrammet (FT)

Fordons- och transportprogrammet (FT)

Är du intresserad av teknik i och kring motordrivna fordon är fordons- och transportprogrammet rätt för dig. Utbildningen ger också goda chanser till jobb.

Inriktning

  • Lastbil och mobila maskiner
  • Personbil

Fordons- och transport riktar sig till dig som är intresserad av tekniken i och kring olika motordrivna fordon. För en mekaniker innebär det hur man diagnosticerar, reparerar och utför service på fordon. På inriktiningen Personbil får du lära dig att felsöka fordon via datorprogram, hur bensin- och dieselmotorer fungerar och mycket mer. Du får även lära dig hur el och elektronik i bilar fungerar. På inriktningen Lastbil och mobila maskiner lär du dig bland annat om tryckluftsbromsar och hydrauliksystem. Efter examen har du goda chanser till jobb inom branschen. Många arbetar som personbilsmekaniker, tekniker, lastbilsmekaniker. Arbetsförmedlingens prognos för 2015 visar att det kommer att vara brist på både personbils- och lastbilsmekaniker de närmaste 5 - 10 åren.

På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om Fordons- och transportprogrammet (FT).


Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Blir Övertorneåbo efter avslutad utbildning
Direkt efter examen från undersköterskeutbildningen på Utbildning Nord, den 9 augusti, börjar Stefan Sandberg-Lauri från Älvsbyn sitt jobb som...
Workshop i timring - ett sätt att upprätthålla traditioner
Projekt Rajaton-Gränslöst anordnade en workshop i traditionell timring tillsammans med Utbildning Nord i Hedenäset. Yrkeslärarna  Mika Krunniniva,...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago