Hoppa till innehållet
  • Automationstekniker
  • Automationstekniker
  • Automationstekniker
  • Automationstekniker

Automationstekniker

Övertorneå har en av Sveriges få utbildningar till automationstekniker. Vi har nära samarbete med processindustrierna i området och ett modernt utbildningssystem med den senaste tekniken. I stort sett alla som har gått vår utbildning arbetar idag inom yrket. Flera har valt att göra sin praktik utomlands.

Utbildningen till automations-tekniker ger kunskaper som krävs för att kunna arbeta med underhåll och drifttagning av datoriserade styrutrustningar inom branscher som livsmedel-, olje-, kemisk-, stål-, gruv-, massa och pappers- och bilindustrin. Inom dessa branscher används olika mät-, styr- och reglerutrustningar som är sammankopplade med varandra och med datorer till ett nätverk. Utbildningen ger kunskaper i att installera, programmera och underhålla dessa system.

Efter en gemensam modul i el- och automationsteknikens grunder kan studerande välja inriktning mot antingen fabriks- eller processautomation.

Förkunskaper

Det är en fördel om du har kunskaper motsvarande gymnasiets elprogram samt. Kunskaper i engelska (läsförståelse) är en förutsättning för att studera. En del läromedel är på engelska.

Examen

Examen Sverige

Ingen formell examen. Betyg i yrkeskurser inom gymnasieskolans el- och energiprogram. Se Skolverkets el- och energiprogram.

Examen Finland

Grundexamen inom el- och automationsbranschen

Se Utbildningsstyrelsens uppgifter om grunderna 

Examen Norge

Tverrfaglig eksamen enligt Utdanningsdirektoratets program för automation vg2. Se Utdanningsdirektoratets utbildningsprogram elektrofag, automatisering.

Kontakt

Ali Saukkoriipi

+ 46 72 555 07 92

Jukka Ajanki

+46 72 555 05 92

Ind-it@utbnord.se

Utbildningsort

Övertorneå

Utbildningslängd

Individuell utbildningstid upp till 60 veckor beroende av förkunskaper och individuella val.

Övrigt

Under studerande berättar kan du läsa vad tidigare studerande tyckte om utbildningen. Här länk till studerande berättar sidorna.

Yrkesutgångar

Automationstekniker; fabrik- eller processautomation.

Utbildningen gav mig en jättebra grund till arbetet jag har idagLäs mer Jørn Kåre Jensen, Vadsø

Här kan jag varva teoriläsning med att göra många olika laborationer. Lärarna är också mycket braLäs mer Wondwossen Tessema, Luleå

Det här yrket handlar mycket om problemlösning, kunna hitta felet, förstå varför det uppstod och kunna åtgärda det. Jag gillar det jättemycket.

Matilda Sannemalm, Övertorneå

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Blir Övertorneåbo efter avslutad utbildning
Direkt efter examen från undersköterskeutbildningen på Utbildning Nord, den 9 augusti, börjar Stefan Sandberg-Lauri från Älvsbyn sitt jobb som...
Workshop i timring - ett sätt att upprätthålla traditioner
Projekt Rajaton-Gränslöst anordnade en workshop i traditionell timring tillsammans med Utbildning Nord i Hedenäset. Yrkeslärarna  Mika Krunniniva,...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago