Utbildningen till automationstekniker ger kunskaper som krävs för att kunna arbeta med underhåll och drifttagning av automation inom branscher som livsmedel-, olje-, kemisk-, stål-, gruv-, massa och pappers- och bilindustrin. Inom dessa branscher används olika mät-, styr- och reglerutrustningar som är sammankopplade med varandra och med datorer till ett nätverk. Utbildningen ger kunskaper i att installera, programmera och underhålla dessa system.
Efter en gemensam modul i el- och automationsteknikens grunder kan studerande välja inriktning mot antingen industri- eller processautomation.
Det är en fördel om du har kunskaper motsvarande gymnasiets elprogram samt. Kunskaper i engelska (läsförståelse) är en förutsättning för att studera. En del läromedel är på engelska.
Läs även Arbetsförmedlingens information och se yrkesfilm om automationsteknikersyrket>>
Automationsteknikerutbildningen är en arbetsmarknadsutbildning. Du söker till utbildningen hos arbetsförmedlingen som även kan ge mer information.
Du kan också mejla din fråga till Arbetsförmedlingen i Övertorneå nord@arbetsformedlingen.se
Ingen formell examen. Betyg i yrkeskurser inom gymnasieskolans el- och energiprogram. Se Skolverkets el- och energiprogram.
Grundexamen inom el- och automationsbranschen
Tverrfaglig eksamen enligt Utdanningsdirektoratets program för automation vg2. Se Utdanningsdirektoratets utbildningsprogram elektrofag, automatisering.
Under studerande berättar kan du läsa vad tidigare studerande tyckte om utbildningen. Här länk till studerande berättar sidorna.
Utbildningen gav mig en jättebra grund till arbetet jag har idag
Jørn Kåre Jensen, Vadsø
Här kan jag varva teoriläsning med att göra många olika laborationer. Lärarna är också mycket bra
Wondwossen Tessema, Luleå
Ingen lunch idag.