Hoppa till innehållet
  • Nordisk reparationsskomakare
  • Nordisk reparationsskomakare
  • Nordisk reparationsskomakare

Nordisk reparationsskomakare

På Utbildning Nord finns Sveriges enda skomakarutbildning. Det finns fåtal liknande utbildningar i Norge och Finland. Som de flesta av våra utbildningar innehåller den mycket praktiskt arbete.

Du lär dig grundläggande skinnhantverk, material, verktyg, maskiner och teknik för såväl reparation som tillverkning av skor, väskor och en massa annat. Efter din utbildning här är du förhoppningsvis redo att öppna egen verksamhet.

Om du gillar att arbeta med händerna och skapa och forma saker då är skomakarutbildning någonting för dig. Skomakaryrket är ett gammalt fint hantverksyrke. Utbildningen är praktisk med integrerad teori. Kreativitet och påhittighet är tillåtet i skomakaryrket. Den enda regeln är att arbetena skall utföras på ett hållbart och snyggt sätt.

Skomakarutbildningen är unik

Det finns endast ett fåtal skomakarutbildningar i hela Norden. Därför är Utbildning Nords skomakarutbildning så unik. Här finns också studerande från Sverige, Finland och Norge.

Egna företagare

I huvudsak blir våra studerande egna företagare. I enstaka fall får de anställning hos någon skomakare. Många äldre skomakare behöver också någon som kan ta över deras skomakeri. En skomakare behöver ungefär ett utrymme på 50-60 kvm. Utrustningen kan man få för 30-100 000 kronor beroende på kvalité. Man kan få ett komplett begagnat skomakeri för ca 50 000 kronor.

För att bli en bra skomakare ska du tycka om att arbeta självständig och jobba med kundservice. Kundkontakterna är en viktig del av företagandet.

 

Examen

Examen Sverige

För att få avlägga ett gesällprov inom skomakaryrket måste man ha minst tre år i yrket. Gesällbrevet är ett bevis på att man uppfyller branschens krav på yrkeskunnande, det är alltså ett yrkesbevis.

Möjlighet att få gymnasiebetyg i yrkesämnen. Se Skolverkets hemsida för hantverksprogrammet.

Examen Finland

Yrkesexamen inom textil- och modebranschen:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/sv/ammatillinen/4685454/tiedot

Examen Norge

För närvarande leder inte utbildnigen till någon formell examen.

Kontakt

Jussi Saukkoriipi

+46 70 555 09 21

skoskinn@utbnord.se

Utbildningsort

Hedenäset

Utbildningslängd

64 veckor med individuell anpassning

Övrigt

Allergier mot krom och nickel kan vara till besvär, likaså allergi mot lim och lösningsmedel.

Yrkesutgångar

Skomakare, reparationsskomakare

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago