Hoppa till innehållet
Lasse Tullinen

Det som intresserade mig mest var möjligheten till alla certifikat som man kunde skaffa sig här. De bidrar till att det blir att bli sysselsatt.

Lasse Tullinen, S:tMickel
Nordisk certifierad systemspecialist/-support

Raka vägen från skola till arbete

”Så gott som alla får jobb”

Lasse Tullinen, från finska S:t Michel (Mikkeli på finska), studerar sin sista dag på Utbildning Nord.

- I morgon har jag sista provet, och sedan tar jag kurs mot S:t Michel, där jag bara vänder för att åka vidare till Tammerfors, där det nya jobbet väntar.

Tullinen är inget undantag när det gäller att bli direkt anställd efter skolan. Ibland har arbetsgivarna till och med svårt att vänta på att de studerande på IT-programmet blir klara med sina studier, speciellt när de vet att de blivande medarbetarna har precis det kunnande de behöver.

- För de som kommer från Finland är sysselsättningsprocenten nästan hundra. Nästan alla som klarar utbildningen och kan, hittar vi ett jobb åt, säger Arto Hyvärinen, yrkeslärare på IT-utbildningen och nämner tre faktorer som gör att studerande rekryteras fort.

- Att man klarar av utbildningen, för det andra den studerandens engagemang i det man kommit överens om såsom passa tider, sociala aspekter osv., och för det tredje att den studerande har en beredskap och vilja att flytta dit där det finns efterfrågan.

Enligt den erfarenhet Hyvärinen har finns det en större flyttbenägenhet i Finland.

 Från S:t Mickel till Tammerfors

Tullinen tillhör de som flyttar för att få jobb, men han känner att flyttbeslutet är klokt och ett rätt steg i rätt riktning i det här skedet av livet. Beslutet blev också lättare genom att det var lätt att hitta bostad i Tammerfors.

- Någonstans i bakhuvudet har det alltid funnits en tanke om att någon gång måste man röra på sig.

Tullinen har arbetat i tio år inom transport. Sitt kunnande inom branschen förädlade han sedan genom att utbilda sig till ingenjör inom trafik- och kommunikationer vid yrkeshögskolan. Efter examen 2011 var det dock svårt att hitta motsvarande arbete. Det var lättare att ta tillfälliga jobb som chaufför.   

På finska TE-byråns (motsvarar arbetsförmedlingen i Sverige) webbsidor fanns information om det samnordiska Utbildning Nord inklusive IT-utbildning och Tullinen hamnade på slidan av en slump.

- Det som intresserade mig mest var möjligheten till alla certifikat som man kunde skaffa sig här. De bidrar till att det blir att bli sysselsatt.

Inte heller i början, för cirka ett år sedan kunde man betrakta Tullinen som någon gröngöling inom IT.

- Databranschen har följt med hela livet. Det var ingen ny värld för mig.

Självständiga studier med ansvar

Till utbildningens fördelar räknar Tullinen självständigheten i studierna och ett eget ansvar för inlärning. Bra atmosfär mellan de studerande och en bra nordisk men också internationell inlärningsmiljö känns också positivt. 

- Tiden har gått jätte snabbt. Det här är ett trevligt ställe att studera på.

I jämlikhetens namn måste även negativa sidor nämnas även om de inte är så lätta att påverka. Hit hör studiematerial som måste sökas på nätet, inga traditionella böcker går att använda eftersom allt föråldras och uppdateras med hisnande fart. På bara ett par veckor kan det komma nya rön.

Låter stressigt, men med rätt attityd går det att vända till fördel.

- Det håller intresset uppe, och ombyte förnöjer. Jag är beredd på ett livslångt lärande. Arbetet är på sätt och vis också en hobby.

Lasse Tullinens kommande arbete handlar om att underhålla molnbaserade datatjänster.

Det som kanske hjälpte till när det gällde att hitta till arbetsgivaren i fråga var att en före detta elev från Utbildning Nord redan finns bland de anställda.   

- Vi har bra kontakter med arbetsgivarna. Ett exempel på hur man uppehåller kontakter och underhåller nätverk är den årliga träffen mellan före detta elever i Helsingfors, berättar Arto Hyvärinen.

 

Fakta:

Utbildning Nord kan erbjuda spetsutbildningar till dig som vill bli internationellt certifierad systemspecialist, systemsupport, programmerare eller webbutvecklare.

Denna utbildning ger dig kunskaper om teknologier och principer samt fördjupade kunskaper om att planera, implementera och administrera IT-lösningar baserade på de krav som branschen har för certifiering för Microsoft, Linux LPIC1 & LPIC2.

Årligen utbildas cirka tjugo inom IT, varav cirka hälften från Finland, nästan lika många från Sverige och resten norrmän. 

Utbildning Nord är en nordisk utbildningsaktör inom arbetsmarknadspolitiska utbildningar.

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Företagarkväll gav insikter om möjligheter på orten
Igår kväll  (22/9) anordnade vi tillsammans med Övertorneå kommun en företagarträff med temat kompetensförsörjning. Och visst blev det en kväll som...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago