Hoppa till innehållet
Anna Sundqvist

Jag tycker yrket passar även kvinnor. Visst finns det tunga moment, men du kan anpassa mycket och ta en extra sväng.

Anna Sundqvist, Kalix
Nordisk murare

Anna vill arbeta med händerna

 

Namn: Anna Sundqvist
Född: 1993
Bor: I Kalix, Sverige
Studerar: Till murare

 

Vad gjorde du tidigare?

Jag blev klar med Grundläggande militärutbildning (GMU) i Kiruna och Kalix hösten 2013. Det tyckte jag var en bra utbildning. Du lär dig mycket nyttigt t.ex. överlevnad och hur du reagerar på olika typer av stress. Jag kan fortfarande minnas hur det var att vara utan mat i två dagar. Jag hade rejäla matfantasier och drömde att få sätta tänderna i en ostburgare.

Varför sökte du den här utbildningen?

På gymnasiet i Kalix valde jag studieförberedande. Jag visste att jag ville välja något yrkesinriktat och helst arbeta med händerna. Jag var först intresserad av smidesutbildning. Det finns en i Kramfors men det blev lite svårt att praktiskt klara inträdeskraven, bland annat designprov. När jag sen blev rbetssökande efter GMU, och började undersöka olika möjligheter, fick jag tips om Utbildning Nord genom en släkting och hittade då murarutbildningen. När jag tog upp frågan med min arbetsförmedlare gick det sedan väldigt snabbt. Jag hade riktigt tur, tog bara ca två veckor från samatlet till att jag började utbildningen.

Vad tycker du om utbildningen?

Jag tycker att utbildningen är bra. Jag gick tidigare en servitörutbildning i Örnsköldsvik. Den var verkligen inte bra. Du fick enbart lära dig teoretiskt att servera och städa. Jag är i slutet av min utbildning och just nu g går jag plattsättningsmodulen som ingår som en del i murarutbildningen. Tjejer är ju inte så vanliga i yrket än, men jag upplever att de manliga studiekamraterna är intresserade och nyfikna över mitt yrkesval. Jag tror de tycker det är bra med tjejer på utbildningen och de skulle säkert önska fler. Jag har inte mött något negativt men jag är förstås medveten om att jag kan komma att mötas av olika attityder.  Jag tycker yrket passar även kvinnor. Visst finns det tunga moment. Det är mycket att bära och ibland tunga lyft, men du behöver ju inte bära allt på en gång, du kan anpassa mycket och ta en extra sväng.

Hur ser dina planer ut efter utbildningen?

Jag söker redan jobb. Jag har två alternativ att antingen söka jobb inom det militära eller skaffa jobb som murarlärling. Ska faktiskt precis på en arbetsintervju inom det militära i Kalix. Jag blir klar med utbildningen i nästa månad (mars 2015). [Vi säger grattis till Anna! Strax efter intervjun blev det klart att Anna fick jobbet som rekryterare för Lapplands jägargrupp med stationering i Kalix]

Vad gör du på fritiden?

Jag trivs bra. Jag har lägenhet i Hedenäset och har därför nära till utbildningen. Jag har också börjat träna på gym. Har märkt nu när jag går plattsättningsmodulen hur snabbt man tappar muskelstyrka eftersom det är fysiskt lättare att jobba som plattsättare än murare.

Kan du rekommendera utbildningen till andra?

Ja, det kommer alltid att behövas både murare och plattsättare för det kommer alltid att byggas. Som tjej finns heller inga stora nackdelar som du inte kan överbrygga med anpassning av dina arbetsmetoder.

Februari 2015

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Sam Ryvoll: Vårdutbildningen på Utbildning Nord gav mig motivationen jag behövde
För Sam Ryvolls del har Utbildning Nord visat sig vara en fantastisk plats för att förverkliga sina drömmar. Den individualiserade utbildningen har...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago