Hoppa till innehållet
Steinar Mathisen

Utbildning och jobb inom ett år - klart jag är nöjd med utbildningen

Steinar Mathisen, Saltstrummen
Nordisk certifierad systemspecialist/-support

Utbildning och jobb inom ett år – klart jag är nöjd med utbildningen

Namn: Steinar Mathisen
Född (årtal):1990
Kommer från: Från Saltstrummen (Nordlands Fylke)
Studerar: Certifierad Systemspecialist (klar i april 2014)

VAD GJORDE DU TIDIGARE?

Jag har studerat till byggnadssnickare (tømrer). Jag var nästan klar med lärlingstiden på två år och det var egentligen inte mycket kvar för att jag skulle ha kunnat genomföra prov för att få det norska fagbrevet, men jag hade ett bra tag känt att jag tappat motivationen för yrket och avbröt. Sökte sen till Mosjøen som har en liknande skola som den här i Övertorneå. Där studerade jag till rörläggare men jag lyckades inte hitta jobb efter utbildningen. Det blev att jag arbetade i butik innan jag började här i januari 2013

VARFÖR SÖKTE DU DEN HÄR UTBILDNINGEN?

Jag har varit dataintresserad hela livet. Som konfirmationspresent fick jag t.ex. häftigaste PC:n. Min mamma som råkar jobba på NAV,  kände till den här utbildningen och uppmuntrade mig att söka.

VAD TYCKER DU OM UTBILDNINGEN?

Utbildning och jobb inom drygt ett år, det är klart jag är jättenöjd med utbildningen. Lärarna är jätteduktiga. De pushar oss ganska hårt när det kommer till jobbsökande och följer upp. Det vill verkligen att vi alla kommer i arbete. Miljön på skolan och speciellt på utbildnings-avdelningen är väldigt fin. Jag kom fort in i gemenskapen. Jag fick också chans genom skolans studerandeutbytesprojekt (Leonardo da Vinci finansierat) göra en fyra veckor lång praktik på Irland hösten 2013. Det var intressant trots att praktiken inte kunde göras ute på ett företag som planerat utan i en skola.Jag hade naturligtvis hoppats på mer av den praktiken, men IT företagen på Irland har det tufft och anställer inte just nu och har därför också svårt att ta emot praktikanter, förklarade de för oss.

HUR SER DINA PLANER UT NU EFTER UTBILDNINGEN?

Jag har fått både praktikplats och jobb i Bergen på ett IT konsultföretag som heter CC Solution. De sökte folk och jag lämnade in en ansökan. Jag kom med i intervjufasen och den kunde vi göra via Lync. Jag fick sedan en arbetsuppgift som jag skulle göra och redan ett par dagar senare ringde de och meddelade att jag kunde få göra min åtta veckors praktik där som sedan övergår i en anställning. Boendet i Bergen är väl det som varit svårast att lösa. Nu ordnar det sig genom släktkontakter, åtminstone den första tiden.

HUR HAR DU SPENDERAT FRITIDEN?

Jag har trivts bra och sammanhållningen i klassen har varit bra. En kompis började dessutom samtidigt som jag. Hem har jag bara åkt när det varit längre ledigheter som påsk och sommaruppehåll. Mesta fritiden har jag spenderat på utbildningsavdelningen men några gånger har jag varit till slaombacken.

OM NÅGON AV DINA VÄNNER VILL HA DIN SYNPUNKT OM UTBILDNINGEN, VAD SÄGER DU DÅ?

Jag kommer att säga att det bara är att söka. Utbildningen och skolan är bra. Min brorsa har
faktiskt precis börjat här, kanske lite motiverad av att jag varit nöjd. Han har fagbrev inom IT men den är inte så mycket värd inom IT branschen, så nu är han här för att ta certifikat som bevisligen leder till jobb.

Mars 2014

Senast uppdaterad 2014-03-27 19:44:31

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Företagarkväll gav insikter om möjligheter på orten
Igår kväll  (22/9) anordnade vi tillsammans med Övertorneå kommun en företagarträff med temat kompetensförsörjning. Och visst blev det en kväll som...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago