Hoppa till innehållet
Niina Pohjonen

Lärarna är duktiga på att handleda.

Niina Pohjonen, Ylläsjärvi
Nordisk byggnadsmålare

Kreativitet och hantverk förenas i målaryrket

Dags att välja det första alternativet

När Niina Pohjonen i högstadiet funderade på yrkesvalet, stod målaryrket högt på listan, men av någon anledning hamnade hon i kockutbildningen. Nu är det dags att genomföra det första alternativet.

- Jag minns inte ens varifrån jag fick idén om att bli kock, men förra våren blev måttet rågat, säger Niina Pohjonen.

Närmare bestämt fick hon nog av den stress och det hårda klimatet som råder inom restaurangbranschen speciellt vid säsongsarbetsplatser som till exempel Ylläs vinteranläggning där hon arbetat under den allra hetaste turisttillströmningen. 

- Det är inte klokt hur tungt det har blivit, och dagarna är långa. Ibland kan turisterna också vara besvärliga. Jag hade redan under flera år pratat om att byta bransch, och jag tänkte att nu eller aldrig, refererar den 23-åriga Pohjanen händelseförloppet under förra våren.  

Vid första försöket lyckades hon ännu inte komma in på utbildningen på Utbildning Nord. För att komma in måste man vara arbetslös och under den tiden arbetade hon ännu.  I början av sommaren försökte Pohjonen på nytt, och nu blev hon kallad till intervjun. I slutet av augusti var det dags att börja byggnadsmålarutbildningen i Hedenäset som ligger två mil söder om Övertorneå centrum. 

- Det här är helt nytt för mig. Jag får lära mig allt från början. Jag har aldrig gjort något sådant här.

Kreativ både på jobbet och på fritiden

Även om arbetet som målare är en helt ny dimension har det en koppling till Niina Pohjonens stora fritidsintresse.

- Jag gillar att måla och rita, arbeta konstnärligt. Även som målare kan jag använda min kreativitet. Jag får idéer om färger och material. Det är roligt att se resultatet, när man arbetar med något renoveringsobjekt. Se, vad man åstadkommit.

För tillfället pågår renovering och inredning av ett av skolans personalrum. Träningsobjektet är perfekt och blir kvar efter träningsarbetet. Niina Pohjonen tapetserar rummet med fototapet som föreställer en björkskog. Arbetet kräver stor noggrannhet.   

Nästa objekt är en större effektvägg som målas med olika gråa nyanser som glider in i varandra och skapar en 3D-känsla. Pohjonens förslag är att detta kombineras med fjällandskap. Bakom iden finns det landskap Niina är van vid hemifrån. Hon bor i Ylläsjärvi vid foten av fjället Ylläs.

Någon längtan till hemtrakterna hinner Niina nog inte få eftersom hon åker dit varje veckoslut. Kvällarna i elevboendet i Övertorneå tillbringar hon mestadels genom att måla, ibland kan det bli ett besök på gymmet.

Lärarna är duktiga på att handleda

Pohjanen ger höga poäng till sin utbildning. 

- Här får man bra handledning. Ibland, när Kati är borta, kan det bli lite tungt med språket, eftersom de två andra inte kan finska. Språkfärdigheterna har dock utvecklats, framförallt i engelskan, men lite mer svenska har jag lärt mig att förstå.

När grunderna i yrket är förvärvade är det dags att söka sig till praktik utanför skolan. Och när byggnadsmålarexamen är i fickan är det dags att söka sig till den öppna arbetsmarknaden.

- Jag tar nog anställning i någon firma. Det finns gott om företag inom måleri. Det är roligare att arbeta för någon annan än att starta eget.

Niina Pohjonen är beredd på att arbetet kan innebära en del resor.

- Det är inget problem, jag har alltid varit av den rörliga sorten.

Kati Sieppi, utbildare vid byggnadsmåleriprogrammet litar på att Niina kommer att få arbete.

- Alla kvinnor som studerat här har fått jobb och är mycket omtyckta på sina arbetsplatser.

Feb 2018

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Utbildning Nord var ett givet val återigen
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago