Hoppa till innehållet
Chris Brolin

Att lärarna ger individuell handledning är något som jag uppskattar mycket. Att man kan påverka sin egen studietakt är också en fördel speciellt när det finns så mycket nytt som måste läras in.

Chris Brolin, Stockholm, numera Svanstein
Nordisk kylmontör

Bytte ut Stockholm mot kylan i norr

Kylmontörer arbetar med alla temperaturer

Om det var ödet eller ett sammanträffande, som gjorde att Chris Brolin från Stockholm hamnade på kylmontörutbildningen i Övertorneå, kan diskuteras. Hur som helst så känns det helt rätt.

- Det är kul att testa något nytt, säger den före detta butiksförsäljaren.

Berättelsen började egentligen redan för sju år sedan när Chris Brolins tvillingsyster flyttade till Svanstein där hon hittade sin livskamrat.

- Jag åkte på en två veckors semester hit och blev ihop med en kille, och jag flyttade hit upp för ett år sedan.

I stället för butiksjobb började Brolin söka efter något annat för att kunna utvecklas vidare. Och något helt nytt blev det.

- Jag fick verkligen börja från grunden när jag startade här på kylmontörlinjen. Förr har jag ringt pappa så fort jag sett en kabel lös.

Praktik och teori i bra kombination

Först tänkte hon på el, men för att få en utbildningsplats i det programmet hade hon fått vänta längre. Men nu är hon nöjd med det val hon gjorde.

- Det är bra att få varva med praktik och teori. Sedan är det också mycket data och jag får även lära mig att koda.

Att lärarna ger individuell handledning är något som Brolin uppskattar mycket. Att man kan påverka sin egen studietakt är också en fördel speciellt när det finns så mycket nytt som måste läras in.

Men vad gör en kylmontör? Kylskåp och stora frysdiskar i varuhus är kanske det som de flesta tänker på. Och visst är det rätt, men det handlar om så mycket mer.

- Det är allt där du påverkar temperaturen, när du tar värme och kyla från processen, förklarar Chris Brolin.

I arbetsuppgifter kan ingå att montera en värmepump eller en frysdisk men även ett kylsystem i transportfordon som långtradare och fartyg eller att effektivisera värmesystem hos privatmänniskor och företag med energisparande som syfte.

Cris Brolin är enda kvinnan på utbildningen. Hennes lärare Jukka Kauvosaari tycker att det är endast positivt med en kvinna i den här branschen.

- Kvinnor är ofta uthålligare och noggrannare än män.

Enligt Kauvosaari fortsätter kvinnor oftare än män att läsa vidare efter grundutbildningen, eller hoppar i något projekt.

Gillar riktig vinter

Brolin har kvar sin lägenhet i Bromma men bor i Svanstein.

- Jag trivs bra, älskar naturen, och vi har jättestor tomt och det finns alltid något att göra. Och man kan alltid gå i garaget och fixa, kanske måla en stol eller något. Och jag gillar verkligen vinter.

Det enda hon saknar är mera promenadstråk under vintern. På sommaren finns det gott om sådana i skogen men på vintern är den smala riksvägen genom byn det enda.

Det som är kvar i Stockholm, är förstås vännerna, men de kan man åka och hälsa på. Paradoxalt hinner hon träffa dem nästan mer än förr.

- När man bor där har man inte tid att träffas.  

 Fakta

Kylmontörer behövs inom både kyla och värme. Kylmontör jobbar med installation och service av kylanläggningar. De arbetar även med avancerade system där anläggningarna samkörs med exempelvis ventilationssystem. Jobbet kräver att teknikern är händig och serviceinriktad, kombinerat med en hel del teoretisk kunskap.

Kylmontörer arbetar med installationer vid ny- och ombyggnation, men också med service och reparationer. En arbetsuppgift kan handla om att montera rörledningar och olika värmesystem som gör att människor kan duscha, tvätta och får ett bra inomhusklimat.

Källa: framtid.se

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Inskriven på Arbetsförmedlingen och behov av utbildning - Kom på studiebesök!
Är du idag arbetslös, inskriven på Arbetsförmedlingen och intresserad av en utbildning inom ett bristyrke? Det är Arbetsförmedlingen som beslutar...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago