Hoppa till innehållet
Fredrik Larsson

Lärarna är helt underbara och har hög kompetens. Och jag gillar att det är en fysisk utbildning.

Fredrik Larsson, Sverige
Nordisk betongare

Stortrivs i Övertorneå som ligger 105 mil hemifrån

Från truckförare till betongarbetare

Fredrik Larsson flyttade cirka 105 mil norrut, från Sala till Övertorneå för att utbilda sig till betongarbetare. Det visade sig vara ett utmärkt val. Larsson stortrivs på orten och på Utbildning Nord i Hedenäset.

- Jag har varit hemma och kommit hem, säger Larsson när han efter en veckas resa till födelsetrakterna i Sala återvänt till Övertorneå.

Medan han var i Sala snöade det en decimeter men allt hann regna bort nästan på en gång. I Övertorneå är det gott om snö och det finns variationer mellan årstider.

- Här är det härliga kontraster. I Skåne där jag bott i 15 år var det bara grått och trist.

Till kontrasterna räknar han också närvaron av olika språk även om engelskan oftast tar över när man umgås över språkgränser.

- Men jag har lärt mig en del finska ord, som kiitos, huomenta, kippis och så svordomar förstås. Vi har roligt ihop.

Gillar att ha folk omkring sig

Fredrik Larsson är mycket social och tycker om att umgås både i skolan och på fritiden. Han gillar att arrangera fester som nu till jul som han firade i Övertorneå, och trivs med olika nationaliteter omkring sig.

- Jag vill inte att folk sitter inne i sina rum. Jag arrangerar gärna fritidssysselsättning. Till exempel tittade vi tillsammans på VM-playoffmatcher i fotboll. Och så har vi egen bio i Björken.

Det sociala engagemanget syns också i rollen som en slags klasspappa som han naturlig tagit på sig. Han är också skyddsombud, och städansvarig.

- Jag håller hårt på reglerna. Vi har till exempel en regel som går ut på att träffas du fem gånger utan hjälm, är det du som bjuder på fredagsfika.

Kollade på kartan

Men vi tar det från början. Fredrik Larsson har arbetat som truckförare i tjugo år i Skåne, men flyttade tillbaka till Sala för att vara närmare sina föräldrar som börjar bli gamla. Han blev arbetslös och ville prova på något nytt.

- Jag valde betong för att man tjänar bra inom det, helst i Norge.

På arbetsförmedlingen fick han information om utbildningen som fanns i Hedenäset i Övertorneå.

- Jag kollade på kartan och såg att det var 105 mil bort. Vau! tänkte jag.

Efter att ha gjort ett besök på platsen i maj, bestämde han sig att komma. Och redan första juni var det dags att börja. Nu efter ett antal månader är det på sin plats att ge betyg för den utbildning han går.

- Lärarna är helt underbara och har hög kompetens. Och jag gillar att det är en fysisk utbildning.

Att studera långt från hemorten är också en fördel. Det finns inga ”störningsmoment” utan man kan koncentrera sig på studier.

 En bra pension från Norge

Någon gång under sommaren 2018 är Fredrik Larsson klar med sina studier. Innan dess ser han framemot ett stort renoveringsobjekt i Övertorneå där flera Utbildning Nords hantverkarutbildningar samarbetar.

För tiden efter utbildningen finns en färdig plan.

- Jag vill jobba i Norge i 5-7 år. Sedan återvänder jag till Mellansverige. Då har jag hunnit tjäna till en bra pension, menar den nu 44-åriga Larsson som gillar att ta fram tydliga planer för framtiden.

Feb. 2018

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago