Hoppa till innehållet
Erika Juusola

Utbilda sig här är som att gå till ett arbete

Erika Juusola, Torneå
Nordisk byggnadsmålare

Utbilda sig här är som att gå till ett arbete

  Namn: Erika Juusola
Född (årtal): 1993
Från: Torneå, Finland
Studerar till: Byggnadsmålare, finsk
grundexamen inom ytbehandling.

Vad gjorde du innan du började utbildningen?

Jag har tidigare tagit grundexamen inom kock och servering i Torneå och sedan arbetat inom restaurangbranschen som jag för övrigt gör fortfarande. Jag studerar vardagarna och jobbar under veckosluten.

Varför sökte du utbildningen?

Inom restaurangbranschen har jag bara haft jobb under veckosluten och därför började jag titta efter andra yrken och utbildningar. Jag sökte och började först på murarutbildningen men fick senare möjlighet att byta till ytbehandling. Den här utbildningen passar mig bättre.

Vad tycker du om utbildningen?

Här utbildas vuxna så det är som att man kommer till en arbetsplats, vilket känns trevligt. Både studiekamrater och lärare blir som arbetskamrater. Vi lär oss yrket med genom att göra och öva praktiskt och det passar mig.

Just nu jobbar jag med en delexamen inom ytbehandling som handlar om reparationsmålning. Jag ska lägga ny väv i ett rum och i examensdelen ingår även grundarbetet. För uppgiften har vi ingen tidsgräns. Jag dokumenterar det jag gör i en arbetsdagbok och tar även bilder. Mina arbetsmoment bedöms kontinuerligt bland annat av en extern sensor som, i mitt fall, kommer från Rovaniemi. Det är ju lite nervöst. Jag tänker också att i det här rummet (studerandeboende) kommer någon att sova så småningom och jag vill ju att slutresultatet ska se bra ut. I det här yrket ser du verkligen vad du åstadkommer med dina händer. Jag bedöms och vet att jag ännu inte behärskar allt perfekt. Sedan vet jag ju att det är från felen som man lär sig mest.  Jag uppskattar också att vi, efter att vi övat i övningsbås, får komma ut och göra riktiga jobb som nu när vi renoverar studerandeboenden. Det blir miljöombyte och hela utbildningen blir mer stimulerande och motiverande.

Vad gör du på fritiden?

Jag har ett studerandeboende i Hedenäset men nu när det blivit längre dagsljus kör jag hem varje dag, 150 km tur och retur. Dagarna blir ju långa, finsk tid är jag ju hemma tidigast 17.30, så på fritiden hinner jag egentligen inte så mycket - träffa vänner och besöka föräldrarna. För att uträtta privata ärenden måste man ta ledigt ibland; myndigheter och banker hinner stänga.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Jag blir klar i maj 2015. Eftersom jag redan jobbar veckosluten på en restaurang kommer jag nog fortsätta att jobba där.  Jag hoppas att jag ska kunna kombinera målaryrket med restaurangyrket. Jag gillar att ha med människor och göra och min upplevelse är att målaryrket är ganska ensamt till skillnad mot restaurangyrket som är mycket socialt.  Det har krävts en del av mig, redan nu under utbildningen, att kunna anpassa mig till mycket ensamjobb. Sedan innebär yrket att du samarbetar ofta med andra yrkesgrupper inom bygg men själva jobbet är ganska ensamt.

Kan du rekommendera utbildningen till andra?

Jag har redan rekommenderat flera men det är ju lite speciellt att söka sig hit. Det är inga speciella start-datum utan TE-tjänster i Finland annonserar ut platser ett par gånger per år, när det finns lediga platser. Svårt att veta exakt när man kan söka till en speciell utbildning 1.

1 TIPS! Är du sökande från Finland - På TE-tjänsters webbsidor finns det möjlighet att använda sig av en tjänst "skolvakt". Du kan skriva in den utbildning du är intresserad av och systemet meddelar när lediga utbildningsplatser har öppnats för ansökan.

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Företagarkväll gav insikter om möjligheter på orten
Igår kväll  (22/9) anordnade vi tillsammans med Övertorneå kommun en företagarträff med temat kompetensförsörjning. Och visst blev det en kväll som...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago