Hoppa till innehållet

Det blev inte bara att studera papper utan jag kunde variera arbetsdagen som jag ville

Dan Kristensson, Trollhättan
Nordisk fordonsmekaniker

Trivdes med vintern - söker jobb som mekaniker i norra Sverige 

Namn: Dan Kristensson
Kommer från: Född i Lysekil men bor numera i Trollhättan.
Född (årtal): 1970
Studerat: Lastbilsmekaniker. Blev klar i december 2013.

Vad gjorde du tidigare?

Jag jobbade på Saab Automobile som konkursade. Där jobbade jag bland annat med att sätta ihop karosser och som truckförare.

Varför sökte du den här utbildningen?

Att det blev lastbilsmekaniker har att göra med att jag alltid varit intresserad av att meka i fordon och det här lockade för det var större fordon. Jag tittade på andra utbildningar också och jag var väldigt intresserad av CNC-utbildningen som också finns i Övertorneå. Skulle jag ha valt idag hade det absolut blivit den, men jag ångrar ändå inte att jag gick lastbilsmekanikerutbildningen.

Hur hittade du utbildningen?

Jag fick delta i Startkraft (Trygghetsrådet) som arbetar med omställningsstöd av arbetare. Där fanns en som tidigare hade gått utbildningen, som hade berättat det för coachen jag hade. Min coach berättade det i sin tur till mig. Min coach och jag besökte Utbildning Nords hemsida och tyckte väl det såg intressant ut. Sedan skulle jag på besök till arbetsförmedlingen juni 2012 och där frågade handläggaren vad jag hade för planer, och då nämnde jag att jag kikat på stbilsmekanikerutbildningen uppe i Övertorneå. Sedan gick det snabbt. Jag fick veta att jag skulle få göra ett studiebesök men att det kunde dröja, men det blev att jag kom upp på ett studiebesök redan i början av juli. Efter besöket hade tanken om utbildningen mognat och jag var taggad. Jag tog kontakt med Arbetsförmedlingen i Övertorneå och frågade när jag kunde tänkas få börja och fick då veta att väntetiden var ca 3 månader. Det kändes ju så där men sen föll det väl ut, för helt plötsligt kontaktade arbetsförmedlingen mig och berättade att jag kunde börja om tre veckor. Jag har förstått att jag hade tur, för jag har hört att man ibland får vänta ganska länge på en utbildningsplats.

Hur tycker du att utbildningen förberedde dig för yrkeslivet?

Utbildningen ger grundläggande kunskaper. Det är väl att se som första steget, sedan lär man sig på arbetsplatsen och får lösa nya problem och man utvecklas hela tiden. Ett problem för min del har varit att jag inte lyckats få någon praktikplats direkt efter utbildningen. På utbildningen studerar  du självständigt i egen takt. För mig passade det bra. Det blev inte bara att studera papper utan jag kunde variera  arbetsdagen som jag ville. Läsa en stund och sedan gå ut och meka. Jag tycker att utbildningen vuxit ur sina lokaler, lastbils- och maskinmekanikerutbildningen skulle behöva ha andra lokaler. Och kanske borde det också vara lite fler lärare då det är ganska många studerande.

Hur ser dina planer ut nu efter utbildningen?

Jag söker jobb och har bland annat sökt till Northland, Boliden och LKAB via deras webbsidor. Än så länge har jag inte fått nått napp. Jag trivdes verkligen med vintern där uppe, och skulle absolut kunna tänka mig att flytta norrut.

Vad gjorde du på fritiden?

Det är ju knapert att studera på annan ort. Det var bra att maten i restaurangen såldes till  självkostnadspris så att man åtminstone kunde äta ett riktigt mål mat om dagen, och jag tyckte dessutom att maten som serverades var bra. Jag hade önskat att jag kunnat göra mer under tiden jag var där. Jag saknade bil så det var svårt att ta sig ut och ekonomin tålde inte några extravaganser. Hade varit kul att prova på lite snöskoter då jag kommer från södra Sverige där snöskotrar inte är så vanliga, och även sett mig runt lite mer än vad det blev. Det blev istället en hel del motion. Lånade en hund av en skolkamrat som jag bodde granne med och erbjöd mig att rasta hunden och det blev långa promenader varje dag. När jag åkte hem över jul hade jag gått ner så mycket, att folk  kommenterade min viktnedgång.

Kan du rekommendera utbildningen till andra?

Skulle någon fråga skulle jag berätta om utbildningen. Själv hade jag valt CNC idag men jag ångrar absolut inte att jag gick utbildningen. Skulle gärna flytta norrut om jag bara lyckas få ett jobb.

Mars 2014

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Lyckat rekryteringssamarbete ska få en fortsättning
Att rigga en rekryteringsutbildning blev lösningen för att Zeppelin Cat skulle kunna lösa personalbehovet av mekaniker till sina verkstäder i...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago