Hoppa till innehållet
Traditionellt manliga jobb är mycket roligare
1. juli. 2024

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare

”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor”

Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba Jalali.

-Det bästa med jobbet är att jag märker inte tiden när jag jobbar. Plötsligt kan jag undra var alla är när det är tomt runt om kring mig, skrattar hon.

Att man blir smutsig om fingrarna, gör inget. Olika bilar med olika problem som ska lösas kommer in. Det är mycket att skruva och fixa. Det händer hela tiden.

-Jag är så glad att jag får bli mekaniker, säger den blivande yrkeskvinnan stolt.

Hon kommer från ett land där kvinnor och tjejer inte får göra allt. Som barn fick hon ofta höra att det där är inte något som passar för flickor eller att det är något som flickor inte kan eller har styrka för medan hon gillade just sådana sysslor som krävde lite mer krafter.

- Jag ville vara pojke för att få göra allt.

Från barnskötera till fordonsmekaniker

Ziba

Bildtext: Efter det praktiska är det dags för teorin. Blivande fordonsmekanikern Ziba Jalali säger att det är den ordning som passar bäst för henne.

När hon kom till Sverige bosatte hon sig så småningom i Lycksele där det trots allt blev en bransch som är traditionellt kvinnodominerat som hon klev in i. Men jobbet som barnskötare kändes inte rätt även om hon gillar barn.

-Polis eller brandman är yrken som jag skulle ha kunnat tänka mig. Men för mig som saknar grundutbildning skulle det ta för långt tid att utbilda mig så jag pratade med arbetsförmedlingen och då fick jag veta om möjligheten att utbilda mig till fordonsmekaniker.

Nu kunde hon äntligen förverkliga sina framtidsdrömmar som hon haft ända från barndomen.

-Kvinnor ska inte ge upp det dom vill jobba med bara för att jobbet anses vara för män, en kvinna kan vara lika bra och även bättre på vissa jobb som anses bara vara manliga.

Den bästa skolan för vuxna

Till Utbildning Nord kom Ziba Jalali i slutet av oktober 2023 och har sedan dess trivts utmärkt.

-Det är den bästa skolan att utbilda sig som vuxen. Det går inte med långa utbildningar när man är äldre, det måste vara kort väg till yrket. Alla lärare här är bra och hjälpsamma. Och jag har märkt att jag först måste göra det praktiska och sedan läsa om det i teorin. Det går inte tvärtom.

Orten som sådan har än så länge inte erbjudit så mycket fritidssysselsättningar som passar henne. Ibland blir det en tur till Haparanda på helgerna kanske för att shoppa eller se sig om. Men till nästa vinter har hon redan planer.

-Det var för sent som jag var till finska sidan och hittade skidanläggningen på Aavasaksa. Fattar inte att jag inte tagit reda på det tidigare. Nästa vinter ska vi dit och åka.

Text & Bilder: Hannele Kenttä

Länkar

Här kan du läsa mer om våra yrkesutbildningar för dig som är arbetslös och behöver en yrkesutbildning för att förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden.

Du har möjlighet att komma på ett studiebesök till oss. Du hittar studiebesöksmöjligheterna på Arbetsförmedlingens webb. Skriv ”Utbildning Nord” i sökfältet och/eller  välj län ”Norrbotten”. Tider för studiebesök fylls på fortlöpande.Titta på senaste nytt

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago