Hoppa till innehållet
  • Murare
  • Murare
  • Murare
  • Murare

Murare

Murare är ett av de allra äldsta byggyrkena. Byggteknik och material har förändrats, men murarens hantverksskicklighet är oumbärlig i nästan all husbyggnadsverksamhet. För de mesta arbetar muraren med tegel och lättbetong, men även putsning med olika sorters teknik är en väsentlig del av yrket.

Vad gör en murare?

Förr byggdes husen med murade tegelväggar och med bjälklag av trä. Ytterväggarna var ofta putsade. Mureri är än idag ett hantverk som kräver stor yrkesskicklighet.

Som murare är dina arbetsuppgifter främst att bygga upp husets väggar med lättbetongblock och att klä huset med fasadtegel. Även plattsättning utförs av murare.

Du utför också putsning med olika sorters bruk som sprutas eller läggs på för hand. En del murare utför även inredningsjobb, t.ex. väggar av tegel eller puts och murverk för spisar.

Du kan också arbeta med stuckatur. Stuckatören arbetar med dekorationslister av gips vid taket och tillverkar takrosetter. Detta är ett avancerat jobb som kräver vidareutbildning.

Många murare väljer att specialisera sig inom mureri eller putsning.

Källa: byn.se

Examen

Examen Sverige

Färdigutbildningstid enligt branschens krav. Det finns även möjlighet att få gymnasiebetyg i yrkesämnen. Se Skolverkets hemsida bygg- och anläggningsprogrammet.  Utbildningen är godkänd av BYN.

 

Examen Finland
Examen Norge

Kontakt

Mika Krunniniva

+46 70 555 11 94

murare[a]utbnord[.]se

Utbildningsort

Hedenäset

Utbildningslängd

Utbildningslängd Individuell utbildningstid upp till 42 veckor beroende av tidigare förkunskape

Övrigt

Vi är godkända validerare av BYN.

Yrkesutgångar

Murare

Jag tycker yrket passar även kvinnor. Visst finns det tunga moment, men du kan anpassa mycket och ta en extra sväng.Läs mer Anna Sundqvist, Kalix

Lärarna är alla tvåspråkiga, och språket utgör därmed inget hinder för inlärning. Tillsammans med andra elever blir det mest engelska, men förståelse i svenskan har ökat en del.Läs mer Marko Arola, Rovaniemi

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Blivande kock vidgar sina vyer på Malta
Bild ovan: Från vänster Viktor Garrido Luis, chef deputie och vars schema vår studerande Christofer Hammar till höger följer.  I bakgrunden...


Instagram #utbildningnord

Sitemap
Powered by Yago