I veckan anordnar hantverksutbildningarna skomakar- och träteknikutbildningen branschråd. Den 6 november för skomakarutbildningen och 7 november för träteknikutbildningen. Syftet med branschråden är, att bland annat med branschs-företrädare, diskutera behovet på arbets-marknaden och vad en blivande yrkesman eller kvinna behöver lära sig i utbildningen för att vara anställningsbar. Många inom hantverksyrkena väljer dock att starta egen verksamhet. Det gjorde t.ex. Zoila Fjellström från Falun (se reportage som TV4 Dalarna gjorde här)
Per Åke Westerberg, lärare på skomakarutbildningen har genom åren fått uppleva att utbildningen ger studerande jobb. Han tror att branschens framtid är ljus.
– Jag tror att för gemene man är hantverket värt mycket. Jag tror ungdomen idag är mer medveten om miljötänkandet idag och att allt inte bara är att kasta utan att det går att återvinna och reparera. Det kommer att behövas skomakare oavsett hur skorna ser ut i framtiden, säger Per-Åke.
Maskinsnickarutbildningen som har branschråd den 7 november menar också att utbildningen har ett berättigande.
– Så länge vi använder trä i inredningar etc. så behövs det maskin- och inredningssnickare, menar Anders Kuoppa, lärare på utbildningen. Tyvärr hittar inte lika många till den här utbildningen som tidigare år. Jag hoppas att branschrådet nästa vecka kan komma fram till vad vi kan göra för att öka attraktiviteten på utbildningen.
Media är välkommen att närvara. Bifogat ramprogram (som PDF).
Mer information ges av utbildningschef för Bygg- och hantverk, Pilvi Ryökkynen mobil
+ 46 70 555 14 74