Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt utan beror på att hans förordnande löper ut. Styrelsen för Utbildning Nord kommer nu starta sökandet efter en ny direktör. Även om det är för tidigt för ett fullständigt bokslut hade jag en kort konversation med Leif där jag bad honom reflektera över sitt ledarskap och hans syn på Utbildning Nords framtid.
Leif Lahtis förordnande når sitt slut den 30 juni 2024, och därmed når han den åttaåriga maximala perioden enligt överenskommelsen mellan Norges, Sveriges och Finlands regeringar som reglerar Utbildning Nords verksamhet. Som historiens första internt rekryterade direktör och den som innehaft positionen längst, har Lahti mycket att dela med sig av.
- Jag är särskilt stolt över två prestationer. Den första gäller hur vi säkrade en ny överenskommelse för 2020–2023, trots Sveriges initiala planer på neddragningar för Utbildning Nord. Tack vare även våra engagerade norrbottniska riksdagsledamöter undvek vi nedskärningarna och skapade stabilitet.
Den andra prestationen handlar om hur jag, med mitt ledarskap, navigerade Utbildning Nord genom pandemin utan att stänga ned verksamheten. Trots kritik för att hålla fast vid närundervisning visade det sig vara det rätta beslutet för Utbildning Nords framtid. Att inte ge vika för trycket är något jag är extra stolt över.
- Det mest givande är när våra studerande växer som människor och hittar en väg framåt i livet under sin utbildningstid hos oss. När en enskild studerande kommit in på kontoret och tackat för att hen fick den här chansen att gå utbildning hos oss. Ett utmanande men givande projekt för hela Utbildning Nord var också framtagandet av våra pedagogiska vägmärken tillsammans med den norska professor emeritus i pedagogik Tom Tiller.
- Utbildning Nord har en viktig roll i den framtida kompetensförsörjningen framför allt i ljuset av de stora gröna satsningar som sker på hela Nordkalotten. Utmaningarna och möjligheterna framåt är att anpassa organisationen mot de förväntningar och krav som arbetsmarknaden förväntar sig av oss.
- Jag ska nog inte ge några råd till den blivande direktören; hen ska nog skapa sig egen uppfattning om vad som behövs göras. Däremot hjälper jag givetvis till om behovet finns.
- Jag tar den funderingen efter nyår och då hoppas jag att vi landat i alla våra processer för framtiden och då börja fundera på vad som händer efter den sista juni 2024, avslutar Leif Lahti intervjun.