Hoppa till innehållet
Direktör lämnar Utbildning Nord
3. oktober. 2023

Direktör lämnar Utbildning Nord

Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt utan beror på att hans förordnande löper ut. Styrelsen för Utbildning Nord kommer nu starta sökandet efter en ny direktör. Även om det är för tidigt för ett fullständigt bokslut hade jag en kort konversation med Leif där jag bad honom reflektera över sitt ledarskap och hans syn på Utbildning Nords framtid.   

 

Leif Lahtis förordnande når sitt slut den 30 juni 2024, och därmed når han den åttaåriga maximala perioden enligt överenskommelsen mellan Norges, Sveriges och Finlands regeringar som reglerar Utbildning Nords verksa­­­­­­mhet. Som historiens första internt rekryterade direktör och den som innehaft positionen längst, har Lahti mycket att dela med sig av. 

 

Vad känner du mest stolthet över Leif? 

- Jag är särskilt stolt över två prestationer. Den första gäller hur vi säkrade en ny överenskommelse för 2020–2023, trots Sveriges initiala planer på neddragningar för Utbildning Nord. Tack vare även våra engagerade norrbottniska riksdagsledamöter undvek vi nedskärningarna och skapade stabilitet. 

Den andra prestationen handlar om hur jag, med mitt ledarskap, navigerade Utbildning Nord genom pandemin utan att stänga ned verksamheten. Trots kritik för att hålla fast vid närundervisning visade det sig vara det rätta beslutet för Utbildning Nords framtid. Att inte ge vika för trycket är något jag är extra stolt över. 

 

Vad har varit de mest givande och utmanande ögonblicken? 

- Det mest givande är när våra studerande växer som människor och hittar en väg framåt i livet under sin utbildningstid hos oss. När en enskild studerande kommit in på kontoret och tackat för att hen fick den här chansen att gå utbildning hos oss. Ett utmanande men givande projekt för hela Utbildning Nord var också framtagandet av våra pedagogiska vägmärken tillsammans med den norska professor emeritus i pedagogik Tom Tiller. 

 

Vad ser du är verksamhetens viktigaste utmaningar och möjligheter framåt? 

- Utbildning Nord har en viktig roll i den framtida kompetensförsörjningen framför allt i ljuset av de stora gröna satsningar som sker på hela Nordkalotten. Utmaningarna och möjligheterna framåt är att anpassa organisationen mot de förväntningar och krav som arbetsmarknaden förväntar sig av oss. 

 

Kommer du att ge några goda råd till den direktör som nu ska rekryteras? 

- Jag ska nog inte ge några råd till den blivande direktören; hen ska nog skapa sig egen uppfattning om vad som behövs göras. Däremot hjälper jag givetvis till om behovet finns. 

 

Hur ser dina egna framtidsplaner ut? 

-  Jag tar den funderingen efter nyår och då hoppas jag att vi landat i alla våra processer för framtiden och då börja fundera på vad som händer efter den sista juni 2024, avslutar Leif Lahti intervjun. 

 

Text&Bild: Birgitta Jysky


Titta på senaste nytt

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago