Hoppa till innehållet
Sam Ryvoll: Vårdutbildningen på Utbildning Nord gav mig motivationen jag behövde
23. april. 2023

Sam Ryvoll: Vårdutbildningen på Utbildning Nord gav mig motivationen jag behövde

För Sam Ryvolls del har Utbildning Nord visat sig vara en fantastisk plats för att förverkliga sina drömmar. Den individualiserade utbildningen har enligt Sam varit en nyckel till att hitta motivationen för studierna. Med sin sista praktik på hemorten Grane strax runt hörnet, är Sam redo att ta nästa steg i sin karriär med två års lärlingstid framför sig. Men det är inte allt - Sam är en champion. Hon och hennes yngre klasskamrat tog hem guldmedaljen i yrkesmästerskapet ArcticSkills nyligen, vilket hon ser som ett bevis på att hon tillgodogjort sig kunskaper hon fått under sin utbildningstid.

Individualiserade utbildning har varit motiverande

Sam Ryvoll berättar att hon trivts väldigt bra på vårdutbildningen där vuxenstuderande från Finland, Norge och Finland studerar till undersköterska tillsammans med svenska gymnasieelever som valt vård- och omsorgsprogrammet.  Att utbildningen är individanpassad för vuxna är något Sam lyfter fram.

- Tempot på vårdutbildningen har varit jättebra. Du följer din egen utbildningsplan. Är det sedan moment som du klarar snabbare kan du gå vidare och omvänt kan du ta få längre tid för moment som känns svårare. Det har absolut påverkat motivationen positivt, förklarar Sam.

- Lärarna har också anpassat undervisningen, t.ex har vi kunnat gå igenom praktiska moment flera gånger om det funnits behov för det.

Dags för sista praktiken på hemorten

Nu väntar sista praktikomgången på hemorten Grane som ligger i Nordlands fylke innan utbildningen avslutas med en ”tverfaglig” examen. Därefter följer en tvåårig lärlingstid innan man gör slutprovet för att bli norsk undersköterska, dvs får behörighet som ”helsefagarbeider”.

- Jag kommer att jag göra min sista praktik på Grane hälsocenter som även är ett sjukhem för dem som behöver dygnsbemanning och inte kan bo hemma. Praktiken är på fem veckor och denna gång ska jag praktisera kompetensmålen på vg 3 nivå. Det handlar bl.a om hur man bemöter de boendet, kosthållning, aktivering av de boende förklarar Sam.

Guldmedaljör i yrkestävlingen ArcticSkills

Nyligen avgjordes yrkesmästerskapet ArcticSkills i Rovaniemi och Sam Ryvoll och gymnasieleven som går gymnasieprogrammet vård- och omsorg, Liv Marit Bakke, deltog som ett team i yrkestävlingen vård och omsorg och vann tävlingen som är ett yrkesmästerskap mellan skolor i Nordnorge, norra Finland och norra Sverige[1].

- Det var en fin upplevelse att få göra tillsammans. Vinsten ser jag som en bekräftelse på att jag lärt mig och är något fint att ha med i Cv:et. Jag har också analyserat och reflekterat över mitt deltagande efteråt och konstaterat att man alltid kan lära sig något och alltid göra ännu bättre, summerar Sam sitt deltagande och tillägger:

- Det goda resultatet på tävlingen tillskriver jag mycket vår vårdlärare Carola Svens som förberett oss grundligt och även i övrigt gett mig bra värderingar och rätt förutsättningar till yrket för att jag ska känna trygghet i att gå ut i jobb.

Stolt över sin hemkommun Grane i Nordnorge

Grane kommun ligger i Nordlands fylke och har ca 1400 invånare, alltså betydligt färre invånare än Övertorneå kommun med sina ca. 4 100 invånare. Under intervjun kommer det fram att Sam är en riktigt stolt kommunbo som hoppas få jobb i sin hemkommun och sätta bo där.

- Grane är en riktig kulturkommun med många eldsjälar som drar igång kulturaktiviteter, mycket inom musik. Det är en kommun som månar om sina invånare såväl unga som gamla. Till exempel sjunger en kör på Grane hälsocenter varje torsdag och det gamla sjukhemmet gjordes om till ungdomens hus, berättar Sam entusiastiskt och lägger till:

- Nästa sommar ska jag gifta mig och jag har förhoppningar om jobb på Grane hälsocenter där jag även gjorde min första praktik. Det är en fin arbetsplats med god arbetsmiljö och där får man tid med de boende.  Vi vill gärna kunna sätta bo i Grane. Det är en fantastisk kommun att bo på för familjer, avslutar Sam Ryvoll intervjun och utstrålar äkta glädje inför framtiden.

 [1] Not: Även Murmansk har deltagit tidigare men pga av kriget i Ukraina tillåter inte partnerskapet för ArcticSkills Murmansk att delta.

 Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago