Hoppa till innehållet
Grundexamen öppnar upp möjligheten att fortsätta inom vårdyrket
31. oktober. 2022

Grundexamen öppnar upp möjligheten att fortsätta inom vårdyrket

Vesa-Matti Iivari från Ylitornio (Finland) har lång arbetslivserfarenhet som bl.a handledare på yrkesinstitut som jobbar med personer som har olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar. Yrkesinistitutet där Vesa-Matti arbetade fick svårigheter och var tvungen att minska antalet anställda och Vesa-Matti stod utan jobb. Nu med en färsk grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen från Utbildning Nord öppnar sig nya möjligheter att kunna söka jobb inom den offentliga sektorn där examen är ett krav i Finland. Vesa-Matti Iivari är dessutom den första att ta examen inom social- och hälsovårdsbranschen sen vi fick eget anordnartillstånd.

Examen öppnar upp nya möjligheter inom yrkeslivet

-  Jag har under mitt yrkesliv kunnat följa närvårdarnas arbete på nära håll och det har gett mig en god uppfattning om yrket och också en övertygelse om att yrket passar mig. Jag har arbetat med funktionsnedsatta under lång tid, och jag har sett att jag har fallenhet för yrket och därför ser jag närvårdaryrket som en naturlig fortsättning i mitt resterande yrkesliv.

Verksamheten Vesa Matti Iivari jobbade för senast fick svårigheter och fick krympa sin verksamhet och Vesa Matti stod utan jobb.

-  Jag tänkte egentligen direkt att jag vill utveckla min kompetens med en grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen, vilket krävs om du vill arbeta inom t.ex. den kommunala omsorgen.

Vesa- Matti hann dock börja en utbildning till liftskötare i Pello våren 2021 då det fanns chans till jobb i Aavasaksa; en satsning som sen uteblev.

- I samma veva såg jag en annons från Utbildning Nord att det fanns sökbara platser till närvårdarutbildningen och på den vägen är det. Utbildning Nord kändes som ett bra val för mig för jag har kunnat pendla mellan hemmet i Ylitornio och skolan i Övertorneå. Att det är en arbetsmarknadsutbildning där jag kan studera med bibehållen arbetslöshetsersättning var också förmånligt och underlättade beslutet.

Vesa-Matti Iivari började utbildningen i april 2021 och nu ca 1,5 år senare är han klar med sin grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen. Vesa-Matti själv är inte medveten om att han, som den första att ta examen med Utbildning Nords egna anordnartillstånd, blir historisk.

- Är det så? Det känns ju roligt men framförallt är jag glad över att jag uppnått mitt mål och fått min examen (med fina vitsord, skribentens anmärkning) som ger mig möjlighet att söka jobb inom den kommunala sektorn.

Vårdläraren Anni Alatulkkila inflikar att Vesa-Matti dessutom tilldelats fackförbundet JYTY`s stipendium för utmärkta studieresultat.

Yrkesförlagda praktiken värdefullast

Vesa-Matti Iivari

Under utbildningstiden berättar Vesa-Matti att han haft tre olika praktikperioder med olika inriktningar.

- Den sista praktiken gjorde jag inom särskilt boende i Ylitornio för brukare (vårdtagare) med kognitiva funktionsnedsättningar. Praktikdelarna har varit det jag värdesatt mest. Det är under praktiken som teorin konkretiseras.  

Motivation och attityd till yrket viktigt

Även utbildningen i sin helhet säger sig Vesa-Matti vara nöjd med

- På grund av pandemin har utbildningen varit mycket på distans men det har också fungerat. De gymnansiegemensamma ämnen har nog varit det som varit mest krävande. Det är trots allt ett tag sedan jag satt i skolbänken. Det tog lite tid att komma underfund med diverse för mig nya IT-plattformar som Moodle, Teams och Itslearning, men när jag väl började komma underfund hur allt fungerade har det gått riktigt bra.

På frågan vem närvårdaryrket passar för säger Vesa-Matti:

- För att passa i det här yrket måste du från början ha rätt attityd, en förmåga att se, respektera och uppskatta dem du är satt att vårda oavsett olikeheter, bakgrund eller funktionsvariationer. Resten lär du dig under utbildningen och i yrkeslivet.

På Utbildning Nord studerar man med individuella utbildningsplaner och i hög utsträckning självständigt.

- Den här utbildningen fungerar om du är motiverad för dina studier. Här finns ingen som står bakom din rygg och manar på. Tar du inte eget ansvar går du heller inte framåt. Jag började utbildningen med inställningen att ta det på allvar och det har varit min ledstjärna genom hela utbildningen, summerar Vesa-Matti sin utbildningstid på Utbildning Nord och Lappia, där han studerat de gymnasiegemensamma ämnena på distans.

Fler män behövs inom vården

Avslutningsvis ställer jag frågan om hur han ser på behovet av män inom vården.

- Det behövs absolut fler män i vården och det av flera anledningar. Bortsett från att vårdyrket även kan vara fysiskt tungt vet jag från egen yrkeserafrenhet att manliga brukare med funktionsnedsättningar gärna vill ha manliga vårdare t.ex för att kunna ha manliga samtal och och ha manliga förebilder. Dessutom är jag övertygad om att fler män i vården har en positiv inverkan på arbetsmiljön.

Text och Foto: Birgitta Jysky
Ytterligare info: Våra aktuella arbetskraftsutbildningar öppna för sökande från Finland.
Vårt utbud av arbetsmarknadsutbildningar för sökande från Sverige

 Titta på senaste nytt

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago