Hoppa till innehållet
Företagarkväll gav insikter om möjligheter på orten
23. september. 2022

Företagarkväll gav insikter om möjligheter på orten

Igår kväll  (22/9) anordnade vi tillsammans med Övertorneå kommun en företagarträff med temat kompetensförsörjning. Och visst blev det en kväll som gav oss alla nya insikter om vilka möjligheter till samverkan som finns mellan skola – näringsliv – och samhälle.

Våra Leiffar (Lahti och Pääjärvi) inledde med att berätta om Utbildning Nord, vårt nordiska uppdrag att utveckla och erbjuda yrkesutbildningar för arbetsmarknadens behov i Norge, Sverige och Finland. Därefter presenterade duon hur vi som part kan bidra till kompetensförsörjning med skräddarsydda utbildningslösningar, sk rekryteringsutbildningar, i nära samverkan med det rekryterande företaget och arbetsförmedlingen. Avslutningsvis visade vi exempel på samarbeten som vi haft, t.ex med Polarbageriget i Älvsbyn och restaurangnäringen i Norrbotten, och som gjort konkret skillnad för företagens kompetensförsörjning i mycket utmanande lägen. Till våren planerar Utbildning Nord igen (efter pandemiuppehåll) en rekryteringsmässa som ger även ortens företag möjlighet att marknadsföra sig som arbetsgivare till skolans studerande. 

Martin Östling, rektor Gränsälvsgymnasiet

Martin Östling, vikarierande rektor för Gränsälvsgymnasiet berättade om Gränsälvsgymnasiets omfattande utbud med elva nationella gymnasieprogram varav sex av yrkesprogrammen sker i samverkan med oss och där den senaste nyheten är att man i samverkan med oss nu kan erbjuda yrkesförarutbildning i och med att uppstarten av transportinriktningen.  Martin gav samtidigt en gedigen orientering om skolans alla fördelar och vad som gjort att Övertorneå toppat skolrankningen i Sverige de senaste två åren (och under många år dessförinnan legat i absoluta toppskiktet). Martin pekade på de fördelar som finns med att företag tidigt skapar relation med skolan, t.ex genom att ta emot elever på praktik, och passade samtidigt på att informera om Etableringsprogrammet där man just nu söker efter företag som kan erbjuda praktikplatser för språkträning, och där det finns stora möjligheter till skräddarsydda lösningar. Representant från kommunens omsorgsverksamhet, som använt sig av möjligheten, kunde understryka hur positivt en sådan samverkan med gymnasiet varit och gjort konkret skillnad för personalförsörjningen under semesterperioden.

Ida Hjort-Rova

Finalen för kvällen var (eller som Leif Pääjärvi uttryckte den bästa till sist) Ida Hjort-Rova, VD för Jaxal, som berättade om det konkreta rekryteringsutbildningssamarbetet på åtta veckor som man haft med oss och Arbetsförmedlingen och som gjorde att man väldigt snabbt kunde lösa kompetensförsörjningen när företaget gick över till fem-skift trots att rekryteringsprocessen hade sina utmaningar.  Ida summerade de positiva effekter som samarbete haft i tre punkter. Skräddarsytt – Tidseffektivt (lovordade speciellt den snabba och effektiva hjälp hon fick i urvalet av bl.a kandidater av arbetsförmedlingens handläggare) och Kostnadseffektivt (kostar tiden du behöver lägga ned i planering av innehåll och uppföljning).

Ida Brännström

Kommunens näringslivsutvecklare, Ida Brännström, avslutade med att konstatera att kvällen visat att det finns allt att vinna på att utveckla samarbetet mellan skola, ortens näringsliv och samhälle. För att möjligheter ska bli synliga och samarbeten starta är det viktigt med tillfällen där man kan mötas och fick medhåll av företagen som deltog under kvällen. Ida avslutade med att summera en del av sina intryck från sina många företagsbesök på orten och konstaterade att det går otroligt bra för ortens företag, en bild som vi alla behöver hjälpas åt att synliggöra. Expansion och växtvärk innebär även utmaningar. 8 av 10 företag i kommunen skulle behöva anställa och just nu finns t.ex. åtta företag som behöver större lokaler för sin verksamhet. Det sammanfattande intrycket av kvällen är att det behövs tillfällen att mötas och att i samverkan går det att hitta lösningar även i väldigt utmanande situationer.

Utbildning Nord och Övertorneå kommun tackar alla medverkande företag som deltog under kvällen.Titta på senaste nytt

Utbildning Nord med i unikt pilotprojekt om mående

19. september. 2023
”Våra medarbetare är det viktigaste vi har. Nu har vi fått ett verktyg till som hjälper oss att systematiskt och frekvent följa hur våra...

Vi behöver er!

1. september. 2023
Det var det tydliga budskapet som förmedlades när representanter för Wist Last och Buss från verkstaden i Pajala och region norr träffade elever på...

IT-utbildning tog Thomas Edin till Övertorneå. Nu vill han gärna bosätta sig i länet.

27. juni. 2023
Thomas Edin från Stockholm kom till Övertorneå för att uppdatera sin kompetens inom IT.  Utbildningen ledde till praktikplats i Piteå och nu även...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Utbildning Nord med i unikt pilotprojekt om mående
”Våra medarbetare är det viktigaste vi har. Nu har vi fått ett verktyg till som hjälper oss att systematiskt och frekvent följa hur våra...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago