Hoppa till innehållet
Valideringsprojekt av redan anställda inom vården i Överkalix – ett lyckokast
25. mars. 2022

Valideringsprojekt av redan anställda inom vården i Överkalix – ett lyckokast

Överkalix kommun har genomfört ett projekt Överkalix den goda kommunen med medfinansiering från Euroepiska Social Fonden som syftade till att kartlägga befintliga kompetenser samt ta fram framtida kompetensbehov och slutligen genomföra de framtagna kompetenshöjande insatserna hos redan anställda inom den kommunala verksamheten samt hos de privata företag som valt att delta i projektet. Projektet har varit ett riktigt lyckokast med fem medarbetare inom vård och omsorg som fått formell behörighet som undersköterska och ytterligare fem blir klar under 2022. 

Projektet har haft ett speciellt fokus på validering till undersköterska.

- Då Överkalix i likhet med de flesta kommuner i Sverige har svårt att hitta och rekrytera utbildad vårdpersonal, var detta ett av de primära fokusområdena i projektet. Genom att validera redan anställda inom vården till undersköterskor förbättrade vi arbetsmiljön och vården blev säkrare inom våra kommunala anläggningar, berättar Sara Söderberg, projektledare på Överkalix kommun.

Totalt 28 medarbetare visade intresse och påbörjade validering till undersköterska. Överkalix kommun knöt till sig valideringskompetens inom vård från Utbildning Nord i Övertorneå, som är certifierad utbildningsanordnare av Vård- och omsorgscollege i Norrbotten. De kunskaper som inte kunde valideras bort har deltagarna fått läsa via NTI-skolan.

Lyckat resultat

- När det momentet startade var det 12 validanter kvar som började läsa via NTI. Projektet har resulterat i 5 nya medarbetare inom vård och omsorg med formell undersköterskekompetens. Dessutom kommer ytterligare 5 bli klara under 2022. De har påbörjat valideringen i projektet men på grund av pandemin avslutar de studierna först under 2022 utanför projekttiden, förklarar Sara Söderberg.

- Valideringen till undersköterskor gör arbetsplatsen tryggare både för personalen och för brukarna. Dessutom kan vi renodla arbetsuppgifterna på ett bättre sätt genom att sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden gör det de är utbildade att göra och nyttjar då all kompetens maximalt och på bästa sätt, avslutar Sara Söderberg berättelsen om det lyckade kompetensutvecklingsprojektet.

Överkalix kommun anser att projektet varit viktigt för att stärka kommunens tillväxtpotential och attraktionskraft som arbetsgivare.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago