Hoppa till innehållet
Att man är behövt kunde jag märka även under praktiken.
12. maj. 2021

Att man är behövt kunde jag märka även under praktiken.

Namn. Oda-Sofie Eriksen
Hemort. Kautokeino, Norge
Utbildning: Undersköterska

Berätta lite om dig själv 

Jag heter Oda-Sofie Eriksen och är 32 år och kommer från Kautokeino. Jag har studerat tidigare på Utbildning Nords restaurangutbildning och sedan arbetat brett inom yrket i Kautokeino. Jag har även tagit fagbrev i kockyrket (norsk slutexamen efter avklarad lärlingstid). På fritiden målar jag i akryl och jag har haft en utställning i Kautokeino. Det blev till och med ett lokalt reportage om mitt konstnärskap. Jag skulle haft en till utställning men det blev inställt pga. pandemin. Både min pappa och mamma har rötter till Finland och Sverige och själv förstår jag både finska och samiska.

Hur kom det sig att du sökte dig på nytt till oss? 

Jag blev permitterad på grund av pandemin.  När permitteringen förlängdes förra våren, och det var osäkert om jag överhuvudtaget skulle ha ett jobb att gå tillbaka till, frågade NAV mig om jag var intresserad av att göra något annat. Vill jag fortsätta att bo Kautokeino så finns inte så många alternativ. Jag valde vård för att det finns gott om jobb men också för att jag haft ett intresse för vårdyrket. Jag har tidigare tänkt att allt medicinskt är svårt att lära sig och att det finns svåra och kanske lite obehagliga situationer som jag inte visste hur jag skulle klara. Jag var egentligen osäker på vad yrket innebär. 

Nu har du tagit din tverfaglige examen, hur har din tid varit hos oss?

Att studera till undersköterska visade sig vara mycket lättare än vad jag trodde. När du ser utbildningsplanen ser ju utbildningen ganska svår ut men jag har egentligen bara i stort sett positiva upplevelser. Jag började i juni 2020 och jag är nog den första från Norge som genomfört utbildningen helt på distans, förutom nu den avslutande tverfaglige examen. När jag öppnade den första boken var det lite av en chock, och jag funderade vad jag gett mig inpå, men det visade sig enkelt att ta in första delarna av teorin. När stunden var kommen till olika sjukdomar krävde jag att få mer undervisning via Teams. Ämnesområdet kändes extra utmanande eftersom jag fram tills dess inte kunnat få praktik pga av pandemisituationen. Första praktiken var i Kautokeino i oktober på omsorgscentrat för psykiskt handikappade. Andra praktiken gjorde jag i Kjøllefjord på ett sjukhem i februari. Sjukhemmet skulle egentligen ha varit min första praktikplats men  pga av pandemin gick det inte att få praktiken tidigare. Jag har också fått prioritera och valde att vänta på praktikplatsen, och inte resa till skolan när möjlighet till närundervisning gavs, för att inte riskera praktiken. I februari skulle jag egentligen ha varit här för att ta min tverfaglige eksamen så utbildningstiden förlängdes pga. pandemin. Jag är ändå glad över att jag valde att prioritera praktiken för den fick ett bredare innehåll än vad som var planen.

Vem tycker du att utbildningen passar för?

Jag har studerat pedagogik på distans tidigare parallellt som jag arbetade. Att jag hade erfarenhet av distansstudier var ett krav som NAV hade på mig, för att jag skulle få möjligheten att studera på distans. Distansstudier är krävande och är inget jag rekommenderar om du inte är motiverad, har egen drivkraft  och klarar av att fokusera på dina studier. Upplägget här är bra som jag minns från min tid på restaurangutbildningen. Här finns en helt annan frihet till att få göra mycket praktiskt, utan att allt är detaljstyrt och schemalagt, om man jämför mot vidaregående skolan i Norge. Tyvärr blev ju mina studier helt på distans så jag har ju missat den typen av övningar på skolan och det är väldigt synd för egen del. I övrigt har det fungerat bra att ha kontakt och  genomgångar via Teams med skolan efter nybörjar strulet i början. Jag har haft gott stöd av lärarna, inte minst Victoria Mäki, som gett mig stöd under resans gång. 

Hur ser framtidsplanen ut?

Nu åker jag hem till Kautokeino. Jag kan börja jobba direkt som timvikarie på ett sjukhem men vet inte om jag ska börja jobba 100 % direkt. Jag behöver också ta en nätbaserad kurs i medicinhantering så jag får tillåtelse att dosera ut medicin. Jag känner också att jag skulle behöva en andhämtningspaus efter en intensiv studieperiod. Arbetsmarknaden är mycket god och växer hela tiden så jag känner att jag valt rätt utbildning. Att man är behövt kunde jag märka även under praktiken. Vårdyrket har också stabilare arbetstider än inom restaurang där du kan jobba oregelbundna tider och i mindre verksamheter behöva jobba mycket långa skift. Jag har också fått ett annat jobberbjudande, som är relaterat till vårdyrket, men tjänsten är inte på 100 %. Tar jag den så får jag kombinera med något annat jobb. Jobberbjudandet fick jag faktiskt för att jag studerat här på Utbildning Nord eftersom utbildningen innehåller mer praktiskt, t.ex. vad det gäller provtagningar, än vad det gör på vgs. i Norge.

Utbildning till undersköterska (certifierad av Vård- och omsorgscollge i Norrbotten) >>

 Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago