Hoppa till innehållet
Det behövs fler män i vården
9. april. 2021

Det behövs fler män i vården

Namn: Anders Bergman
Hemort: Hedenäset
Utbildning: Undersköterska

 

Berätta lite om vem du är?

Jag är en 46 år inflyttad Kirunabo som bott i Övertorneå kommun i 6 - 7 år. Jag bor med sambon i Hedenäset. Jag har närmare 20 års erfarenhet av att jobba inom vården. Jag gick vårdlinjen i gymnasiet i Kiruna och har jobbat som vårdbiträde i olika boendeformer och äldreomsorg.

Hur kom det sig att du valde att studera till undersköterska?

Jag var som less på det här med vården så jag tänkte att jag studerar till mattläggare, vilket jag gjorde, men det var hiskeligt svårt att få jobb i dessa covd-tider så jag gick arbetslös och jobbade i hemtjänsten ett tag. Jag fick en idé att läsa upp min vårdutbildning från gymnasietiden till undersköterska. I Kalix ska du vara undersköterska om du ska ha chans att få fast tjänst. Jag tänkte att det borde gå relativt fort eftersom jag har en tidigare utbildning och jobbat inom vården. Nu har jag varit här 4-5 månader och nu är jag klar. 

Har det löst sig med jobb?

Jag gjorde praktiken i Gällivare inom sluten psykiatrisk vård och jag hade kunnat få jobb där. Det är stor brist på undersköterskor även inom psykiatrin. Jag har fått jobberbjudanden från Kalix kommun och Gällivare och även från Norge men jag har tackat ja till jobb i Kalix för det är närmare för mig som bor i Hedenäset. 

Hur tänkte du kring jobbsökandet?

Jag har jobbat i Kalix och gjort praktik i Gällivare. Jag ringde runt och pratade med arbetsgivare, även till Norge, och sen kan jag säga att det rasade in olika förfrågningar om sommarvikariat och olika tjänster. Det är stor brist och det kommer ju vara så under lång tid eftersom det är stora pensionsavgångar också. Jobbsökandet ska inte vara ett problem. Det finns jobb om du vill jobba.

Vad har studierna här på utbildningen gett dig?

Jag har fått en ny tanke om vårdyrket och att det finns jobb. Under utbildningstiden fick jag också någon form av igenkänning att jag faktiskt är ganska duktig på det här. Fick positiv bekräftelse av jättebra chefer och arbetskollegor i Kalix. Jag lyfter verkligen hatten av för dem. Utan dem tror jag att jag skulle stannat kvar inom byggbranschen. 

Hur har din tid på utbildningen varit?

Det har varit kort och intensivt tycker jag. Det har varit givande, ja en utbildning är alltid givande. Kurslitteratur ska man inte underskatta. Det har förändrats ganska mycket sedan jag studerade vård 1993. Ibland tycker jag att litteraturen kolliderat med vad jag vet erfarenhetsmässigt, men här känner jag att vi som studerat samtidigt kunnat bolla med varandra och dela med oss av våra erfarenheter till varandra. Jag känner att jag kunnat tillföra nått även under utbildningen. Det har verkligen varit en bra utbildning.

Har du något speciellt råd att ge den som ska välja det här yrket, vem passar den för?

Har du hade ett öppet hjärta och rent sunt bondförnuft kommer du långt. Medmänsklighet är viktigt. Inom vården finns ju inte alltid tiden att sitta med de äldre men är hjärtat med så blir det bra ändå. Det är inga döda ting vi arbetar med. Det är det som det handlar om. Vi måste se människan, ser vi bara sjukdomen så kan vi aldrig ge bra vård och omsorg. Om du kan lära dig att se människan, höra människan och låter människan bli hörd, oavsett om brukaren kan låta otrevlig, så blir det bra.

Allt fler män väljer vårdyrket men fler behövs, vad tänker du om det?

Det behövs fler män till vården liksom det behövs fler kvinnor till byggbranschen. Blandade arbetslag blir helt enkelt bättre, det blir bättre arbetsmiljö. Enkönade arbetslag är sämre. Fler män i vården tror jag också kommer att påverka löneutvecklingen och arbetstiderna. Jag tror t.ex. inte att män accepterar deltidstjänster. Förutom fysisk styrka finns det ju situationer inom vården t.ex. tex basala hygienrutiner såsom duschning. Brukare kan tacka nej till dusch för att man inte vill ha hjälp av motsatt kön. Så mixade arbetslag är bra helt enkelt. Titta på senaste nytt

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare

1. juli. 2024
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago