Hoppa till innehållet
Vården var ett naturligt val för Magnus Bengtsson
15. november. 2020

Vården var ett naturligt val för Magnus Bengtsson

Utbildning Nords individuellt anpassade studier passar utmärkt. För Magnus Bengtsson som håller på att utbilda sig till undersköterska vid Utbildning Nord känns vården som ett bra alternativ efter en lång arbetserfarenhet inom olika myndigheter i Sverige.

- Jag vill hjälpa människor. När jag är färdigutbildad kan jag tänka mig att jobba med till exempel diabetes eller Parkinsons sjukdom eller kanske med missbruksproblem eller funktionsvariatoner, funderar Magnus och menar att han är öppen för många alternativ.

Just nu bor han, förutom på studieorten Övertorneå, i Luleå med sin sambo dit de flyttade för cirka tre år sedan. Ursprungligen kommer Magnus från Värmland. Under studietiden bor han nu i ett studentboende men reser hem till Luleå en gång i månaden.

För Magnus som är 53 år hade det hunnit gå ungefär 30 år efter att han senast satt i skolbänken och nu var det dags igen.

- Jag trivs jättebra. Innan jag började fick jag praktisera i ett avlastningshem för barn med funktionsvariationer i Luleå för att känna efter om vård var något som passade mig.

Och det kändes rätt. Möjligheten till att under praktiken kunna använda sig av teckenspråk med några av barnen var också en fin upplevelse. Teckenspråk har kommit som en naturlig kompetens i livet för Magnus vars sambo, som han varit ihop med i 13 år, är döv.

Livet kommer med väckarklockor

Samlevnaden med sambon har även på ett sätt varit vägledande när det gäller val av kommande yrkesliv. Han har märkt hur svårt det är för en döv att följa med i samhället. Till exempel att ringa till olika instanser för att reda ut saker och ting blir en tröskel omöjlig att övervinna.

Diskoteksbranden i Göteborg, Ebola-viruset, tågolyckan i Tyskland är några händelser som Magnus Bengtsson också räknar upp som händelser som fungerat som väckarklockor när det gäller viljan att hjälpa människor.

Utbildning Nord kom som ett väldigt bra alternativ för kommande undersköterskestudier som han inledde 4 februari i år.

- Utbildningen är individanpassad och innan jag började gjordes en utredning om mina behov. Här kan jag läsa i lugn takt. Som dyslektiker använder jag också inläsningstjänsten som går ut på att jag kan samtidigt höra och läsa en text. Och det är väldigt bra.

Lugnet på studieorten blev ännu mer påtagligt när pandemin slog till i våras. Lugnet har inte varit något problem för Magnus som haft tid att fokusera sig på sina studier utan störningar. Som bäst har det bott endast två i en länga på 20 lägenheter eftersom de flesta har studerat på distans. Mellan studier är promenader i närmiljön den bästa avkoppling, liksom simning i badhuset i den mån den har kunnat ha öppet.

Magnus har hittat rätt utbildning i Övertorneå

 

 

 

Bildtext:

Magnus Bengtsson har möjlighet att ha praktiska studier i skolans egen sjukhussal där man försöker efterlikna verkligheten.

Taktil massage är något som Magnus Bengtsson har märkt är bra för både unga och gamla. Beröringen gör att eventuell oro dämpas.

Gillar den nordiska mixen

Även om det under det senaste dryga halvåret varit lugnare än normalt gillar Magnus det nordiska klimatet som råder på utbildningsplatsen.

- Det är roligt och spännande med människor från Norge, Finland och Sverige.

Nu när studier någon gång i februari 2021 närmar sig sitt slut är det dags att tänka på framtiden. Till att börja med, under vecka 47, väntar en praktikperiod på ett äldreboende i Råneå. När det gäller valet av kommande arbetsplats har Magnus en dröm som även den har en nordisk prägel.

- Jag vill till Tromsö. Det är så jättevackert i Nordnorge. När jag var 25 år reste jag med Nordturistkort runtom i Norden i två veckor. Och då var jag bland annat på Lofoten, i Narvik och blev förtjust i den trakten.Titta på senaste nytt

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare

1. juli. 2024
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Traditionellt manliga jobb är mycket roligare
”Jag har alltid velat göra sådant som inte anses vara något för flickor” Att börja utbilda sig till fordonsmekaniker var något av en dröm för Ziba...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago