Hoppa till innehållet
Fick goda exempel på Utbildning Nord
4. december. 2019

Fick goda exempel på Utbildning Nord

Den förestående omstruktureringen av Arbetsförmedlingen och hur den kommer att påverka Utbildning Nords nordiska verksamhet i praktiken, är anledningen till att Utbildning Nord bjöd in nyckelpersoner i Centerpartiet, inom berörda delar av Januariavtalet, att besöka Utbildning Nord. Det nordiska samarbetet imponerade gästerna som under måndagen kunde se hur man praktiskt löst till och med myndighetsutövning i tre länder.

Oro för att inte passa in

Leif Lahti, direktör för Utbildning Nord inledde med att konstatera att det är otroligt viktigt att visa upp vad vi är för något.

- Vi är den udda fågeln med det nordiska perspektivet som lätt glöms bort. Vi känner en oro över hur vårt nordiska uppdrag kring kompetensförsörjning passar in i det nya.

-  Här på Utbildning Nord ser vi hur man praktiskt löst till och med myndighetsutövning från tre länder på samma ställe, med t.ex handläggare från arbetsförmedlingen i Sverige och Norge och kompletterande aktörer som Iris Hadar i samma hus. Här finns ett tätt samarbete och den som behöver hjälp har närhet till personlig hjälp. Här ser vi själva kärnan i vad vi i Centern menar med januariavtalet, uttryckte den norrbottniska riksdagsledamoten Linda Ylivainio med emfas.

- Jag känner mig mindre orolig nu än innan besöket. Det känns att det finns en vilja att inte försvåra eller rasera fungerande verksamheter, utan tvärtom en genuin vilja att utveckla bl.a den statliga närvaron i glesbygd, konstaterade Leif Lahti efter besöket.


Lovade mer lokal närvaro

Riksdagsledamöter från centern besökte Utbildning Nord

 

Foto: Från vänster Linda Ylivainio, ledamot i konstitutionsutskottet och ledamot i Centerns partistyrelse, Alireza Akhondi ledamot i arbetsmarknadsutskottet och Martin Ådahl, partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Martin Ådahl, centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson och Alireza Akhondi, ledamot i arbetsmarknadsutskottet sade att man från Centerpartiet varit tydlig från första början och sagt att det är viktigt med lokal myndighetsnärvaro.

- Arbetsförmedlingarna behövs, i synnerhet på landsbygden. Det är därför tokigt att arbetsförmedlingen nedmonterat kontor på landsbygden där de behövs som bäst och som har upparbetade strukturer med nära samarbete med andra aktörer. I Sverige har vi inte ministerstyre utan myndigheter är autonoma att styra sin verksamhet inom ramen för regleringsbrevet som inte brukar vara detaljerat. Nu måste regleringsbrevet bli mer detaljstyrande, för det måste bli ett stopp på kontorsnedläggning och fler skyltar ska upp, sade Martin Ådahl.

- Det har varit givande samtal och vi har fått värdefull input om hur det skulle kunna se ut. Vi tror inte ens att kontorsnedläggningar sparar pengar, tvärtom blir det dyrare, konstaterade Alireza Akhondi.Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago