Hoppa till innehållet
Ny utbildningsinriktning inom bygg
28 juni 2019

Ny utbildningsinriktning inom bygg

Intresset för att bygga med trä och med gamla hantverksmetoder ökar samtidigt som kunskapen om gamla hantverksmässiga träbyggnadstekniker som timring håller på att försvinna. För att råda bot på det har Utbildning Nord beslutat att ta in timring som en modul i byggnadssnickarutbildningen (träarbetarutbildningen) för vuxna och den kommer även senare att finnas som valbar kurs inom gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram i Övertorneå.

Börja från scratch

barkning Utbildning Nord

 

 

 

 

Bildtext: Hilja Salamonsen studerande från Norge och Maja Linner, studerande från Sverige övar på barkning.

 

Lärare har fått börja från början. Berörda lärare inom byggutbildningarna i Hedenäset fick börja med att ta motorsågskörkort. För att sedan utbilda bygglärarna i timmerbyggande har Utbildning Nord anställt Kari Koivuniemi över sommaren och som har kompetens inom traditionellt timmerbyggande.

Studerande kommer att få lära sig hela kedjan. Pilvi Ryökkynen, utbildningschef för bygg- och hantverksutbildningarna förklarar:

- Studerande kommer att få börja från nolläge och genom hela kedjan av arbetsmoment, dvs lära sig att hämta trävirket från skogen till en färdig timring. Timring är en riktigt gammal träbyggnadsteknik i Norden och vi ser en efterfrågan av den här kompetensen på Nordkalotten. Det finns många som vill ta hand om sina gamla timmerhus, repa upp dem och en del vill bygga nytt, men timmerbyggnadskonsten håller på att försvinna.


Bidra till att Nordkalottens särarter lever

Timringstekniken har lokala särdrag och kunnandet förmedlades genom muntlig tradition och praktiskt arbete. Det finns därför väldigt lite litteratur i ämnet. Det är hög tid att ta tillvara den kompetens som finns på Nordkalotten och föra den vidare.

- Vi vill lyfta fram de specialiteter som finns på Nordkalotten och ta in sådant i våra olika yrkesutbildningar för att bidra till att de vi utbildar blir extra eftertraktade på arbetsmarknaden på Nordkalotten. Timring är första steget i den här riktningen, avslutar Pilvi Ryökkynen.

 

Rubrikbild: Kari Koivuniemi (mitten) utbildar bygglärarna i Hedenäset i timring. Till höger Mika Krunniniva, bygglärare i Hedeenäset som blir ansvarig för kursmodulen.


Titta på senaste nytt

God Jul & Gott Nytt År!

20 december 2019
Julen närmar sig. Det betyder också att vi inte är så aktiva i våra olika kommunikationskanaler under ett par veckor. Vi önskar alla våra...

Fick goda exempel på Utbildning Nord

4 december 2019
Den förestående omstruktureringen av Arbetsförmedlingen och hur den kommer att påverka Utbildning Nords nordiska verksamhet i praktiken, är...

Länderna skrev under ett nytt fyraårigt avtal om Utbildning Nord

25 november 2019
Utbildning Nord i Övertorneå anordnar sedan 1970 yrkesutbildningar för arbetsmarknaderna i Norge, Sverige och Finland. Företrädare för...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Rekryteringsmässa
Unik mötesplats för arbetsgivare att möta våra studerande från tre länder.
God Jul & Gott Nytt År!
Julen närmar sig. Det betyder också att vi inte är så aktiva i våra olika kommunikationskanaler under ett par veckor. Vi önskar alla våra...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago