Vård- och omsorgsutbildningen vid Utbildning Nord och Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå har blivit en certifierad utbildningsanordnare och ansluten till lokalt Vård- och omsorgscollege i Haparanda (VO-College Haparanda). Utbildning Nord i samarbete med Gränsälvsgymnasiet är därmed den nordligaste utbildningsanordnaren som erhållit certifiering.
Utbildning Nord i samarbete med Gränsälvsgymnasiet lämnade in ansökan om certifiering som anslutande utbildare till lokal VO-College i Haparanda i slutet av 2018. I februari 2019 genomförde VO-College Norrbotten ett granskningsbesök och efter diverse rundor av kompletteringar står det nu klart att vi upptagits i VO-Collegefamiljen. Så här summerar Utbildning Nords direktör, Leif Lahti, den viktiga utmärkelsen.
- Det finns ingen vedertagen standard idag som bestämmer vad som ska ingå i en undersköterskeutbildning. Vi som får vuxenstuderande från hela Sverige har sett det här, att olika kommuner och regioner har olika krav på innehåll eller poäng för att klassas som undersköterska. Allt fler arbetsgivare har därför börjat ställa krav på att vård- och omsorgsutbildningen ska vara certifierad enligt VO-college för att säkerställa kvalitén på utbildningen. Vi ser detta därför som ett mycket viktigt steg för att våra gymnasieelever liksom våra vuxenstuderande ska veta att de får en kvalitetstämplad utbildning som förbättrar deras möjlighet till anställning som undersköterska oavsett kommun, samtidigt som det även ligger i vårt uppdrag att, i det här fallet, bidra till att vård- och omsorgsbranschen får tillgång till kvalificerad arbetskraft. För att ytterligare kvalitetssäkra och även göra yrket attraktivare har det ju nyligen kommit ett utredningsförslag om att underskötersketitel ska bli en skyddad yrkestitel. Certifieringen ser vi därför som ett viktigt och nödvändigt steg.
På Utbildning Nord, i samarbete med Gränsälvsgymnasiet utbildas gymnasieelever och vuxenstuderande från hela Sverige, Finland och Norge inom vård och omsorg.
- Certifieringen gäller de svenska gymnasieleverna på vård- och omsorgsprogrammet och vuxenstuderande från Sverige. Alla som klarat kraven får ett VO-college diplom som visar att de läst en certifierad utbildning men, certifieringen som ett kvalitetssäkringsarbete inom utbildningsområdet och samverkan inom partnerskapet, gagnar naturligtvis samtliga studerande, understryker Leif Lahti.
Fakta om Vård och omsorgscollege
VO-College är en regional och lokal samverkansform mellan arbetsliv och utbildningsanordnare inom vård- och omsorgsområdet. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida personal- och kompetensförsörjning inom vård och omsorg. Den ideella föreningen Vård- och omsorgscollege som äger konceptet med certifiering av regionala och lokala college bildades den 1 mars 2012 och medlemmarna är Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal, Vårdföretagarna, Pacta, Arbetsgivarföreningen KFO och KFS. Vård- och omsorgscollege Norrbotten är en av Sveriges 22 regionala VO-college. Vård- och omsorgscollege är en kvalitetsstämpel som ställer krav på arbetsliv och utbildning. Inom VO-College finns tio kvalitetskriterier som ligger till grund för certifiering. Kriterium 1-7 är gemensamma för regionala och lokala VO-College medan 8-10 endast gäller lokalt.
Information om undersköterskeutbildningen för vuxna på vår webb>>
Information om vård- och omsorgsrogrammet på gymnasiet>>