Med två språk är det lätt att få jobb både i Sverige och Finland. Jesse Muotka som studerar sista året som gymnasist inom fordon och transport vid Utbildning Nord känner sig trygg när det gäller att arbetslivet efter studierna.
- I den här branschen är det lätt att få jobb.
Att ha två språk är också ett plus. Då öppnas arbetsmarknaderna i två länder, både i Sverige och i Finland.
Jesse Muotka, som vuxit upp i Övertorneå talar både finska och svenska. Han var fem år när han flyttade från Muonio där pappan bor kvar.
Svenska är studiespråket för Jesse Muotka men bildelar på finska tänker han plugga under den kommande praktiken på finska sidan.
- Jag ska ha tre månaders praktik i en bilfirma i Rovaniemi. Jag har släktingar där så det blir lätt att flytta dit under praktiken.
Och vem vet, det kan även leda till ett sommarjobb och kanske något ännu varaktigare. Egentligen spelar det ingen roll i vilket land framtida arbetsplatsen finns men ett ”aber” finns det dock.
- Jag är ju dubbelmedborgare och bor jag i Finland blir jag inkallad vilket jag helst vill slippa. I Sverige är det lättare att låta bli att göra värnplikten om man inte vill.
Desto mer intressant är det att skruva och dona med bilar, vilket kändes rätt redan före gymnasiet. Och då blev val av gymnasieprogram lätt.
Service av bilar är idag förknippad med mycket datateknik som Jesse Muotka har fått lära sig förutom det ”traditionella” skruvandet med händer under sina yrkesinriktade gymnasiestudier på Utbildning Nord.
|
- Jag hade hört mycket bra kommentarer om Utbildning Nord, och bestämde mig att söka hit.
Och det har han inte behövt ångra.
- Här finns i stort sett allt man behöver för att lära sig. Och jag har hunnit lära mig massor.
Bilar är något som även tillhör fritiden. Jesse Muotka berättar att han skruvar en hel del även hemma. Trots sin ringa ålder har han hunnit skaffa sig två bilar, varav den ena är en gammal Volvo 740 som han omvandlat till en rallybil.
Gymnasiets yrkesinriktade program innehåller en del obligatoriska on en del tillvalsämnen. Extra engelska är något som Jessse Muotka har valt. Vill man fortsätta till universitet eller högskola efter gymnasiet måste man välja ämnen som förbereder för detta eller komplettera efteråt.
Peter Hietala som undervisar bilmekanik för gymnasieelever på Utbildning Nord bekräftar Jesse Muotkas ord om bra efterfrågan i branschen.
- För tillfället finns det ganska bra med arbete. Kanske inte just här på utbildningsorten men till exempel i Kiruna och andra orter med gruvindustri. Nästan alla får jobb efter att det blivit färdiga härifrån.
Att blanda vuxenstuderande och gymnasieelever i samma utbildningshall är en bra kombination, anser Hietala.
- Samarbetet har fördelar. De vuxna styr ungdomarna så att det blir mindre lek, och ibland har vuxenstuderande och gymnasister gemensamma projekt.