Solen stiger allt högre på den klarblåa himmelen. Snön glittrar i solbadet och de fyra utbyteseleverna från irländska Cork ser förväntansfullt på klockan. Snart bär det av till Soukolojärvi och pimpelfiske tillsammans med några lärare.
- Lite kusligt känns det att gå på en sjö som är frusen. Men is är det ju överallt. Och snö! Jag har aldrig i mitt liv sett så här mycket snö. Jag har varit tvungen att köpa nya skor för att inte halka, säger Elle Frances Gray som studerar datateknik.
Varken hon eller någon av de andra; Damian Górnik som också studerar datateknik, Dean Peters eller Valdas Balkunas på fordonstekniska linjen har någonsin fiskat genom isen. Så alla ser framemot dagens fritidsaktiviteter med spänning.
Vid sidan av sina studier som varar i tre veckor har eleverna också fått smaka på andra äventyr. Till exempel har de fått åka hundspann.
Men det är inte bara äventyren utomhus som har fallit dem i smak.
- Människorna är mycket välkomnande och öppna och det är lätt att prata med de andra eleverna här, berömmer Dean Peters sin tillfälliga studieort långt upp i norr jämfört med hemtrakten.
Men så annorlunda är det inte jämfört med det han är van vid.
- Det är nästan som hemma. Jag bor på landet i en liten by.
Själva skolan här uppe är dock mycket annorlunda jämfört med det college där de går hemma.
- Det är helt annorlunda. Hemma är klasserna mycket större. Här får vi alltid hjälp vid behov. Lärarna finns till hands och man kan fråga om råd, säger Damian Górnik som flyttat till Irland som barn från Polen med sin familj.
Bild: Valdas Balkunas och Dean Peters ville absolut posera framför den superfina rallybilen som är på service i fordonstekniska hallen på Utbildning Nord. |
Även Valdas Balkunas har kommit till Irland med familj från en annan del av Europa. Hans rötter finns i Litauen.
- Man lär sig mera här när lärarna handleder en individuellt, säger han.
Alla fyra är inne på sitt sista år i gymnasiet där hemma och har framtidsplanerna klara. Universitetet är målet som hägrar. En planerar att läsa till mariningenjör, en ska läsa datakunskap, den tredje webbdesign och den fjärde väljer biomedicinska studier.
Utbildning Nords internationaliseringskoordinator Iiris Matela berättar att utbytet med Irland ingår i Erasmus +-programmet och att de irländska eleverna kommer från St. John College som är ett yrkesinriktat gymnasium.
- Vi har haft samarbete i flera år med skolan liksom med andra skolor i andra länder, till exempel Polen och Finland samt Malta dit tre av våra elever åker snart. Det handlar om utbyte av både lärare och elever.
Enligt Matela är Erasmus +, som finansieras med EU-medel, ett program där rörlighet över gränserna och att lära sig av andra samt få nya erfarenheter några av målsättningarna.
- Att ha utbytesstudier i ett annat land i sin CV är ett plus när man söker jobb, vet Matela också.
Och ibland händer det att utbytestiden leder till arbete i utbyteslandet.
Bild&text: Hannele Kenttä
Tor. 21. 11
Thai kycklingsoppa