Hoppa till innehållet
Blivande kock vidgar sina vyer på Malta
20. april. 2018

Blivande kock vidgar sina vyer på Malta

Bild ovan: Från vänster Viktor Garrido Luis, chef deputie och vars schema vår studerande Christofer Hammar till höger följer.  I bakgrunden jättekolgrillen.

 

Efter en något strulig start på sin fyra veckor långa praktik på Malta är Christofer Hammar från Boden, och som studerar till kock hos oss på Utbildning Nord, nu igång med sin praktik på en högklassig restaurang i Sliema, The Chophouse, som stoltserar med Maltas största kolgrill bland mycket annat.

Bekantar sig med nya tillredningsmetoder

Jag träffar Cristofer Hammar under hans andra praktikdag och han börjar med att berätta att fyra veckors praktik blivit tre på grund av inledande strul.

- När jag kom hit för en dryg vecka sedan så visste inte restaurangen att jag skulle komma. Den förmedlande organisationen Paragon hade gjort en miss men de ordnade upp det och nu är jag igång och jag har blivit jättefint mottagen här.

The Chophouse är specialiserad på just kött, vilket passar den köttälskande Christofer Hammar som handen i handsken. Restaurangen är kanske öns bästa köttrestaurang, i vart fall har man vunnit flera priser, senast i år.

Maltas bästa köttrestaurang

Restaurangen väljer med omsorg sina köttleverantörer och man tar även tillvara alla styckningsdetaljer från huvud till svans, vilket även en titt på menyn visar. Christofer Hammar berättar att restaurangen använder sig av en speciell mörningsmetod, sk ”dry age” mörning. Mörningen sker i ett speciellt mörningsskåp och möras mycket länge.

- Köttet får en alldeles speciell arom och köttet tillagas i en jättestor kolgrill, öns största enligt dem själv.

Köksteamet internationellt

-  Huvudkocken, head chef, kommer från Sydafrika och kocken vars arbetschema jag får följa kommer från Spanien och är chef de partie, vilket betyder att han är ansvarig för en speciell del i produktionsköket.

Restaurangästerna har fin utsikt

Och nu ingår i teamet alltså även en blivande kock från Norrbotten som dessutom talar japanska efter att ha vistats ca: fem år i Japan där han studerade bl.a japanska. Det blir uppenbart för mig att det blir intressanta och lärorika veckor som Christofer har framför sig. En av restaurangens anställda berättar att restaurangen är abonnerad för en stor beställning med 160 gäster just dagen för besöket. Restaurangen är också känd på ön för sin stora och speciella vinkällare, en glasgrotta där vinerna lagras i hög luftfuktighet och där temperaturen noga övervakas.

- Jag kommer att ta ut det maximala av min tid här. Jag värdesätter den här möjligheten och jag tror att jag kommer att ha stor nytta av den erfarenhet jag hinner få härifrån.

Snart klar för arbetsmarknaden

Utlandspraktiken är möjligt tack vare EU-programmet Erasmus+ där Utbildning Nord sökt pengar för att kunna skicka studerande till utbyte. Utbytet i Malta är det sista i det sökta programmet och förutom Christofer så är tre studerande inom IT på Malta på praktik. Även fyra från personalen har fått möjlighet till sk jobbskuggning på Malta under en vecka.

Christofer berättar vidare att han inte har kvar så länge på utbildningen efter hemkomst och han har så smått börjat söka jobb.

- På rekryteringsmässan som skolan ordnade i mars tog jag kontakt med bland annat Scandic Ferrum och Haparanda Statt som jag även hunnit besöka. Jag är inte fast nånstans så jag kan söka jobb nästan var som helst. Jag vill skaffa mig en bred erfarenhet innan jag specialiserar mig, hinner en glad Christofer Hammar berätta innan han måste återvända till sina sysslor.

Text&Foto: Birgitta Jysky

Erasmus logoTitta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago