Hoppa till innehållet
IT-utbildningen i Övertorneå håller måttet!
11. februari. 2018

IT-utbildningen i Övertorneå håller måttet!

Utbildningsavdelningen  Certifierad systemspecialist /-support bjöd in till branschråd i Luleå i veckan, tisdagen den 6 februari. IT-företagen har svårt att hitta rätt kompetens och rekryteringsbehovet är stort på alla nivåer, både nyutbildade och erfarna söks med ljus och lykta. Branschsrepresentanternas samlade omdöme om utbildningen i Övertorneå var att utbildningen håller måttet. Men branschen betonade även de personliga egenskapernas betydelse, som t.ex. kommunikativ förmåga är viktigare för att bli anställningsbar än att kunna rada upp certifikat. Den tekniska delen av yrket lär man sig och går att utveckla om man har intresset menade de närvarade branschrepresentanterna.


IT-yrket mer socialt än många tror

- Fortfarande finns en stereotyp föreställning om IT-yrket som något för datanörden som sitter ensam i en källare framför en skärm med kepsen bak-och fram, men yrket ser inte ut så. I de flesta funktioner inom IT-branschen krävs en social och kommunikativ förmåga. Du ska vara intresserad av att lösa kundens problem och ofta arbetar du i team med uppdragen. Du ska även förmåga att organisera och strukturera upp ditt arbete och kunna lyfta luren till kunden, sade bland annat Magnus Mörtling, Platschef för Generic Mobile Systems i Luleå och Niklas Elfstrand, Konsultchef för Atea Sverige i Luleå.

Språkkunskaperna är viktiga. Kunderna talar svenska så bra engelska kunskaper räcker inte om du vill arbeta inom IT-yrket.

- För oss som ett förhållandevis litet företag ska du även kunna jobba självständigt och ha förståelse för kundens affär, dvs ha ett ekonomiskt tänkande under hela processen. För oss är personliga egenskaperna och ett entrepreniöriellt förhållningssätt viktigare än att du kan rada upp certifikat, menade Daniel Johansson, verksamhetskonsult från Koneo Luleå.

Arbetsförmedlingen önskar bli vassare med urvalet

Arbetsförmedlingen deltog på branschrådsmötet i Luleå och informerade att man är igång att utveckla ett arbetsgivarcenter i Luleå för att ytterligare utveckla kontakterna med arbetsgivarna och man vill bli vassare med urvalet till bland annat arbetsmarknadsutbildning.

- Fortfarande finns uppfattningen att IT är ett typiskt manligt yrke. Kanske är det just den sociala biten av yrket och de andra egenskaperna än själva dataintresset som även vi på arbetsförmedlingen ska lyfta fram på ett tydligare sätt och det skulle göra att också fler kvinnor upptäcker yrket, sade arbetsförmedlingens representanter Fredrik Fürsetenhoff, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Luleå och Cecilia Rackner, branschexpert IT på Arbetsförmedlingen.

Cecilia Rackner, Branschexpert It på Af och Alf Töyrä utbildningschef Utbildning nord

Bild: Cecilia Rackner, branschexpert IT på Arbetsförmedlingen och Alf Töyrä, utbildningschef Utbildning Nord

- Det känns naturligtvis bra att vi fick verifierat att utbildningen vi har motsvarar kraven på basutbildning för en systemtekniker. Att vi dessutom kan skräddarsy utbildningen inom vissa ramar mottogs också positivt, summerar Arto Hyvärinen, Jari Ylitapio och Harry Toolanen som alla är lärare på den aktuella IT-utbildningen, Certifierad systemspecialist.

På branschrådsmötet i Luleå deltog förutom Utbildning Nords representanter företrädare för Gensesis IT, Koneo, Atea, Generic Mobile systems och Arbetsförmedlingen. I januari anordnande utbildningen en motsvarande branschträff i Uleåborg och i planeringen ligger att avsluta med ett branschråd i Tromsö under våren. Syftet med branschträffarna är att förstå kompetenskraven och behoven på arbetsmarknaden på kort och lång sikt så att utbildningen kan hållas up-to-date. Till Övertorneås IT-utbildningar söker sig studerande från Sverige, Norge och Finland genom arbetsförmedlingen i respektive land.Titta på senaste nytt

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago