Hoppa till innehållet

Slow Food – långsam mat

Nästa vecka (v. 35) firar Övertorneå kommun 30 år som eko-kommun. Utbildning Nord deltar i firandet genom att lyfta fram Slow Food filosofin i utbildningsrestaurangen.

Utbildningenpremierad av Slow Food Sverige

Förra året blev restaurangutbildningen på Utbildning Nord premierad av Slow Food Sverige för att utbildningen strävar efter att arbeta enligt Slow Food filosofin. Slow Food rörelsens tre ledord är gott, rent och rättvist.

– Hos oss påUtbildning Nord kommer Slow Food filosofin in i att vi gärna köper  närproducerade råvaror, serverar traditionella rätter från Finland, Sverige och Norge samt tillagar maten från färska råvaror. Just nu kommer t.ex. tomater och gurkor från en lokal leverantör liksom ägg och potatis.  De rot- och grönsaker som använts i måltiderna skalas och hackas i köket, de köper vi inte in som halv- eller helfabrikat. Av leverantörerna efterfrågar vi kontinuerligt efter ekologiska alternativ t.ex. vad gäller kaffe, kött och fisk. Bröd och bakverk försöker vi i största möjliga utsträckning baka själv, säger Piia Teittinen
restaurangansvarig.

Att minska spill och sopor passar slow food tanken

- I miljötänkandet som hör ihop med slow food kan man även lägga till att minska spill och att minimera sopor. Vi strävar efter att nyttja råvarorna effektivt och att minimera sopmängden.  Här kan även våra gäster bidra genom att inte ta mer än vad man tror sig äta, så att man inte i onödan bidrar till sopmängden fortsätter Piia.

Hamburgare kan också vara slow food

– En läcker hamburgare kan också tjäna som exempel på Slow Food som oftast uppfattas som snabbmat). Brödet bakar man själv av inhemskt mjöl. Köttfärsbiffen mal man från
lokalt KRAV kött och tillreder i det egna köket.  Till hamburgaren serverar man sallad, tomat
och lök från närområdet. Som kronan på verket serverar du en välsmakande egen tillagad majonnäs till. Som tillbehör kan du servera pommes frites av inhemsk potatis friterad i inhemsk olja, illustrerar Piia Teittinen.

Miljötänkandet finns i hela verksamheten

Utbildning Nord strävar även i övrigt efter att förbättra utnyttjandet av resurser och minimera miljöpåverkan.

– Vi investerar kontinuerligt i energibesparande åtgärder, vi sorterar sopor och vi försöker vara medvetna med våra inköp. Nyligen investerade vi även i en videokonferensutrustning för att kunna minska ner på en del resor, avslutar Leif Lahti, HR-chef på Utbildning Nord.

Önskar du ytterligare information med anledning av pressmeddelandet kan du kontakta Piia Teittinen restaurangansvarig Utbildning Nord, mobil +46 70 556 92 55  eller Leif Lahti, HR-chef Utbildning Nord mobil +46 70 311 18 88.

Faktaruta

Slow Food vill värna det närproducerade och lokala matkulturen
Slow Food (långsam mat) är en internationell matkultursrörelse med ursprung i Italien. Den växte fram under 1980-talet som motkraft till snabbmatsfenomenet. Slow Food är idag en världsomspännande rörelse som finns representerad i över 150 länder. Slow Food vill värna det närproducerade och lokala matkulturen, den långsamma njutningen och tillagningen utan onödiga tillsatser. Mat och dryck är till för att njutas inte enbart ett näringsintag. Renhet är viktigt; mat och dryck ska inte innehålla skadliga tillsatser och tillagningen ska inte elasta miljön. God mat är en rättighet för alla oavsett plånbokens tjocklek och producenten ska ha drägliga arbets- och levnadsvillkor.  Länk till Internationella slow- food

By Formsmedjan. Powered by Yago