Hoppa till innehållet
Från servitris till elektriker - Man måste ta chansen när den kommer
6. juli. 2017

Från servitris till elektriker - Man måste ta chansen när den kommer

Man måste passa på när chansen kommer och det känns rätt i tiden. Detta gäller även yrkeslivet. Så gjorde Juliana Amado från Luleå när hon sa upp sig som servitris och bytte till något helt annat.

-   Jag tänkte att nu vill jag göra något annat. En sådan chans får man bara en gång i livet.

Juliana Amado tyckte att hon var färdig med servitrisyrket.  Tre år fick räcka. Nu var det dags för nya tag. El hade varit ett alternativ redan inför gymnasiet. Men Amado valde ändå barnskötarprogrammet. Det faktum att majoriteten inom el i gymnasiet var killar påverkade säkert också valet. Det är inte lätt att i den åldern ha det mod som krävs för att bryta invanda könsmönster.  Men ännu på Arbetsförmedlingen fick Amado frågan: ”Är du säker på att du vill det här?” när hon meddelade att hon ville utbilda sig till elektriker vid Utbildning Nord i Övertorneå.

-  Men den här branschen passar lika väl för både tjejer och killar, har Amado märkt efter att hon nu studerat sedan januari.

-  Jag tror att alla kan pröva på allt.

Männen i majoritet

Även i Övertorneå är majoriteten på samma utbildningsprogram män. Det är endast en till kvinna till förutom Juliana Amado. Men det är klart att varken det här yrket lika lite som något annat passar för alla.

.  Juliana Amado tycker yrket passar lika bra för tjejer som killar

-  Man måste gilla att pilla.

Med andra ord måste man tycka om att arbeta konsekvent och noggrant, framförallt får man inte tappa tålamodet även om något är besvärligt och tar lite tid. Men även teorin är viktig.  

- Jag tycker att allt är roligt. Det är kul att läsa teori och när man får göra det i praktiken och se att det lyckas. Det är en kombination av teori och praktik som känns bra.

Bättre betalt

Utbildningen till elektriker tar ett år och efter det är det dags att söka sig till arbetsmarknaden där efterfrågan på yrkesmänniskor inom el är bra. Jämfört med servitris- eller barnskötaryrket finns det flera skillnader. En tydlig skillnad är lönen.

-  Det är bättre betalt, men den fysiska arbetsmiljön kan vara tuffare. Du måste jobba ute även i hårt väder.

Juliana Amado kom som barn från Colombia till Sverige och har spanska som modersmål. Tack vare sin tvåspråkighet har hon fått lite fördelar när hon läser elteori.

- Många ord kommer från latin och är bekanta genom spanskan.

Elektriker är grundutbildningen inom el. Sedan kan man fortsätta vidare och bli eltekniker eller elinstallatör. Vägen att utbilda sig vidare är öppen men nu gäller det att ta första steget.

- Kanske, säger Juliana Amado om planer att läsa vidare.

Något i blicken talar om att hon kommer att lyckas vad hon än bestämmer.Titta på senaste nytt

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago