Hoppa till innehållet
Polska utbyteselever stortrivdes i Övertorneå ”Undervisningen här är mer elevcentrerad”
12. december. 2016

Polska utbyteselever stortrivdes i Övertorneå ”Undervisningen här är mer elevcentrerad”

I bilden: Direktören Leif Lahti delade ut certifikat och försökte läsa och uttala namnen så rätt som möjligt.

Tjugo elever från Polen har under tre veckors tid studerat på Utbildning Nord i Övertorneå. De har fått en rejäl dos av erfarenheter och ny kunskap att ta mig sig hem. Några utmaningar har de också mött.  
-  Vädret, svarar de efter en stunds fundering, när de får frågan. Men menar att inte heller det har varit något större problem.

Eleverna kommer från Technical Electronic Secondary School i Rzeszow och är i åldern 17-19 år. Skolan kan jämföras med svenskt yrkesinriktat gymnasium eller finsk yrkesskola. Den polska varianten är dock längre än någon av de ovannämnda. Där studerar man i 4 år. I Övertorneå har fyra av de polska eleverna studerat automation under ledning av Tapani Alajärvi och Ali Saukkoriipi. Arto Hyvärinen, Jari Ylitapoio och Harry Toolanen har i sin tur tagit hand om den specialiserade IT-undervisningen för 5 elever. Reidar Nilsen har undervisat 11 elever i bland annat webbdesign och 3D-ritning. Iiris Matala har gett lektioner i nybörjarsvenska.

- En del har varit väldigt snabba på att snappa upp svenska hälsningsfraser och kommentarer om väder och liknande, säger Iiris Matala som också fungerat som organisatör för utbytet som sker inom ramen av Erasmus-programmet.

Drömelever

Alla lärare som haft med eleverna att göra berömmer deras höga studiemotivation. Så även Reidar Nilsen.

-  Det har varit en dröm att undervisa dessa elever, helt fantastiskt! De är plikttrogna, arbetsamma, lyhörda och jätteduktiga i engelska.

Utbildning Nord, som haft utbyte med den polska skolan i tolv år, är ett populärt mål för eleverna. Det var inga problem att få ihop de tjugo som skulle få resa, tvärtom var man tvungen att göra vissa urval. Att det endast är killar som kommit till Övertorneå förklaras genom att få flickor väljer den tekniska inriktningen. Idag utgör de endast en procent men blir hela tiden fler.  

Fin erfarenhet även för lärarna

Även lärarna kommer gärna till sin nordliga utbytesskola. Under de tre veckor som eleverna  stannat i Övertorneå, har lärarna byts ut veckovis så att så många som möjligt kunnat delta. Den sista veckan är det IT-läraren Zbigmiecs Niedbala och matematikläraren Anna Kozdeba som är på plats.

-  Vi har väldigt bra erfarenheter av vårt samarbete och utbytesverksamheten erbjuder eleverna goda möjligheter att lära sig mer om de olika ämnena inom IT, elektronik och automation samt design av webbsidor, säger lärarna som även gillar det vackra men kalla vintervädret.

 

Macies Papciak, Krystian Kot, Karol Sitarz och Kamil Drozo tillhör den 20-mannagrupp av polska elever som under 3 veckor studerat på Utbildning Nord i Övertorneå.

Macies Papciak, Krystian Kot, Karol Sitarz och Kamil Drozo tillhör den 20-mannagrupp av polska elever som under 3 veckor studerat på Utbildning Nord i Övertorneå. Alla har trivts bra och kommer gärna tillbaka.

Eleverna är väldigt nöjda med undervisningen och gör vissa jämförelser med sin hemskola.

- ­­Undervisningsmetoderna är annorlunda. Här får man lära sig mer individuellt, säger Karol Sitarz och kompisarna bredvid honom, Kamil Drozo, Krystian Kot och Macies Papciak kompar.

Engelska fungerar

Alla har hunnit bekanta sig med närområdet och träffa lokalbor som de upplevt som öppna och kommunikativa.

- Alla talar bra engelska och människor är vänliga i affärer och överallt.

Under veckosluten har elever med lärarna gjort lite längre resor på Nordkalotten och Tornedalen och besökt bland annat tomten i Rovaniemi och polcirkeln. Simhallen och idrottshuset har också använts flitigt under fritiden. De polska eleverna har fått träffa gymnasieungdomar på båda sidor om gränsen genom att studera en dag med gymnasister i Ylitornio och en dag med elever på Gränsälvsgymnasium. På frågan om den största utmaningen kommer efter en lång fundering:

- ­Vädret!

Och inte heller det verkar vara oöverkomligt. När det är dags för gruppfoto går killarna ut utan ytterkläder fast det är – 12 grader. Ungdomarna vill gärna komma tillbaka någon annan gång i framtiden. Framförallt är det atmosfären och det fina landskapet samt människorna som lockar. 

Text&Foto: Hannele Kenttä.

 

 


Skriv en kommentar

Inskickade kommentarer kommer ej att visas innan de är godkända av en administratör.Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago