Den 1 juli övertog Sverige ordförandeposten för Utbildning Nord i Övertorneå efter Norge. Staffan Landström, biträdande marknadschef i MO Norra Norrland kommer att hålla i ordförandeskapet de närmaste två åren.
Utbildning Nord i Övertorneå har en historia som sträcker sig ända till 1970. Då började ett samarbete mellan Sverige, Norge och Finland och de första eleverna kom till det dåvarande AMU-centret i Övertorneå.
1973 hade man runt 133 elever, i dag har går omkring 500 studerande varje år på utbildningarna i Övertorneå och Hedenäset.
– Det är roligt att Arbetsförmedlingen fått äran att leda styrelsearbetet, säger Staffan Landström som suttit i styrelsen sedan 2012. Det här känns roligt och väldigt ansvarsfullt.
Kommer det att märkas att skolan får ett nytt ordförandeland?
– I själva styrelsearbetet så blir nog skillnaden inte så stor men min ambition är att det kommer att märkas internt inom Arbetsförmedlingen, säger Staffan. Jag kommer att lyfta möjligheterna till utbildning och bedömning av yrkeskompetens på ett mer offensivt sätt internt inom Arbetsförmedlingen.
Staffan vill att också resten av Sverige ska se de möjligheter som finns i Övertorneå.
– Närområdet använder Utbildning Nord mest, men jag ser gärna att resten av landet också utnyttjar den här möjligheten, säger Staffan. Både för arbetsmarknadsutbildning men också för bedömning av yrkeskompetens. Det finns en bredd och mycket kunskap och erfarenhet på skolan.
– Det kan vara så att det inte är känt ute i övriga delar av landet att den här möjligheten till arbetsmarknadsutbildning och bedömning av yrkeskompetens finns. Vi vill gärna lyfta fram den här möjligheten.
Staffan vill även att fler ska kunna göra bedömningar av sin yrkeskompetens. Många utbildningar ger dessutom möjlighet till behörighet att jobba i alla de tre nordiska länderna vilket ska stimulera till ökad rörlighet på arbetsmarknaden.
Är det inte svårt att få tre länder att samarbeta?
– Rent styrelsemässigt är det inte så svårt, säger Staffan. Däremot ställer det större krav på skolan som leverantör att kunna anpassa sig. Men det här samarbetet har ju pågått länge, det handlar om att ge skolan rätt förutsättningar för att lyckas. Det är ju tre länders utbildningspolitik/arbetsmarknadspolitik som ska hållas ihop.
Tor. 21. 11
Thai kycklingsoppa