Hoppa till innehållet

Länderna tecknade ny överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten

I Stiftelsen Utbildning Nordkalotten möts tradition i hur man bygger upp gemensamt nordiskt samarbete, men också hur vi gemensamt kan möta de nya utmaningar som vi har på arbetsmarknaden. Så sammanfattade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ceremonin där en ny fyraårig överenskommelse mellan länderna undertecknades. Ceremonin skedde i Stockholm igår måndag 19 oktober i närvaro av statsrådet Ylva Johansson, Finlands ambassadör Jarmo Viinanen och Norges ambassadör Kai Eide.

Validering ingår i uppdraget

En nyhet i den nya överenskommelsen är att Utbildning Nord även ska kunna erbjuda validering och yrkes-kompetenskartläggning i tillägg till uppdraget att utveckla och genomföra yrkesutbildning för arbetsmarknadens behov i Finland, Norge och Sverige. Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, eller i dagligt tal Utbildning Nord, har under innevarande överenskommelseperiod arbetat mycket med att utveckla valideringsverksamheten. För detta har man också uppnått erkännande, bl.a. har flera yrkesnämnder godkänt Utbildning Nord som validerare. Statsrådet Ylva Johansson sade under sitt anförande att regeringen lägger stor vikt vid just validering och att man också satsar mycket nya resurser på det och att detta är en viktig fråga även inom ramen för Utbildning Nords verksamhet, att kunna genomföra validering enligt erkända modeller.

Samarbetet med branschen lyfts upp

Den nya överenskommelsen innehåller i övrigt inga direkta nyheter utan mer förtydliganden. Ett område som Utbildning Nord nu får ett uppdrag att utveckla ytterligare är kontakten med branschråden. Ylva Johansson betonade branschrådens betydelse:

- Utbildning Nords uppdrag, och en fråga som är central för våra tre länder, är matchningen på arbetsmarknaden. Samverkan med branschråden är betydelsefullt då det är dessa som har kunskapen om kompetensförsörjning och utbildning.

Konkret nordiskt samarbete med mervärde

Såväl den finska ambassadören Jarmo Viinanen som norska ambassadören Kai Eide lyfte under sina anföranden fram Utbildning Nords långa historia som ett gott och konkret exempel på praktiskt fungerande nordiskt samarbete.

- I verksamheten kombineras på ett utmärkt sätt både kompetensutveckling och arbetskraftens rörlighet och detta främjar näringslivets verksamhet på vår gemensamma arbetsmarknad på Nordkalotten. Verksamheten har utvecklas kontinuerligt i takt med förändringar i omvärlden och hållit en god nivå även i tider med ekonomiska utmaningar. Ett samarbete som tar våra länder närmare varandra, konstaterade ambassadör Jarmo Viinanen.

- Utbildning Nord erbjuder ett mervärde med möjlighet till samma utbildning på tre språk och med möjlighet till arbete i tre länder. Stiftelsen stimulerar till mobiliteten av arbetskraft mellan våra länder och utnyttjar den gemensamma arbetsmarknaden, och därmed är verksamheten ännu ett bidrag till det täta samarbetet mellan våra länder, sade ambassadör Kai Eide under sitt anförande.

Bjöd in ministrarna på besök

Sture Troli bjöd in ministrarna och ambassadörerna till Utbildning Nord

Utbildning Nords direktör Sture Troli tackade för det fortsatta förtroendet och passade även under sitt tacktal bjuda in arbetsmarknadsministrarna och ambassadörerna till Utbildning Nord. 

Vid ceremonin medverkade även Ingunn Hagen, styrelseordförande för Stiftelsen Utbildning Nordkalotten och till vardags seniorrådgivare vid uppföjlningssektionen på Arbets- och välfärdsdirektoratet (Arbeids- og velferdsdirektoratet) i Oslo. Den nya överenskommelsen gäller för perioden 2016-2019.

Relaterade nyheter: 

Utbildningssamarbete mellan Sverige, Finland och Norge förnyas(länk).

By Formsmedjan. Powered by Yago