Efter tre års förberedelser är det dags för Arto Hyvärinen från Haparanda att ta sig an en av de svenska klassikerna, det 300 kilometrarna runt Vättern - motionscykelloppet som räknas till världens största. Cyklingen, säger han, har gjort honom friskare än någonsin.
Arto Hyvärinen arbetar till vardags som IT- lärare på Utbildning Nord. Jobbet ger inte så mycket rörelse. Sporren till cyklingen kom sig av att Utbildning Nords personalstiftelse för tre år sedan gav möjlighet för personalen att söka ett litet stipendium för något som främjar den personliga hälsan och välbefinnandet.
– Jag använde mitt stipendium som bidrag till en bra cykel. Redan då satte jag som mål att delta på Vätternrundan år 2015. Några av mina kollegor har deltagit i Vasaloppet, cykling blir min chans att delta i en svensk klassiker. Ja, då för tre år sedan var vi flera som bestämde oss för att delta, både kollegor, samarbetspartners och vänner. Nu är det enbart jag och Tomas Åström från Luleå, som för övrigt jobbat en period på Utbildning Nord som IT- lärare, som kommer att stå på startlinjen den 12 juni berättar Arto. Färden mot Motala börjar redan på onsdag för att kunna ha en bra uppladdning på plats. Tanken är att köra ett lättare träningspass på torsdag. Startskottet för Arto går före tuppen nämligen kl 04.00 på lördagsmorgon.
Vätterrundan rekommenderar att deltagarna minst ska ha cyklat 100 mil inför loppet. Arto som på jobbet är känd för att gå "all in" om något intresserar honom, har i år redan nästan 600 mil i benen. Totalt har Arto cyklat hisnande 26 000 km under dessa tre träningsår, fördelat på 5-6 träningsdagar/vecka året runt. Arto vill mer än enbart ta sig runt.
– Om förutsättningarna är de rätta så har jag som mål att kunna ta mig runt på under 10 h. Då gäller det att vädret inte ställer till det och att vi i startgruppen blir en grupp på 10 personer som turvis är villiga att dra, förklarar Arto. Träningen i Artos fall har blivit en sund livsstil.
– Jag har faktiskt aldrig känt mig i bättre form och aldrig mått så här bra som jag gör nu, konstaterar Arto och berättar att han kommer att fortsätta cykla. Parallellt med träningen har Arto även blivit mer medveten om kosten och som belöning har siluetten förändrats radikalt.
Cykling, i synnerhet på elitmotionärsnivå, verkar vara lite av en materialsport. Arto har i år investerat i en Bianchi kolfibercykel. Den lätta cykeln, menar han, har gjort träningen ännu roligare och ska hjälpa honom att nå sitt tidsmål. En del outtalade regler för klädsel finns det också.
– Vita tubsockor är "big no no" och du ska ha renrakade ben och glasögonen ska vara rätt placerade ovanför hjälmen, skrattar Arto.
– Nog skulle det vara kul om vi skulle kunna bli en träningsgrupp på jobbet, avslutar Arto, som säkert har massor av goda råd att dela med sig av sig till alla som vill komma igång med cykling.
Må. 02. 12
Korvstroganoff med potatismos