Det var delvis en lite dystrare prognos som EURES rådgivarna verksamma på Nordkalotten förmedlade till studerande på Utbildning Nord i förra veckan. Gruvnäringen och olje- och gasindustrin har dragit i handbromsen och det påverkar arbetsmarknaden just nu eftersom investeringar inom dessa branscher genererar många arbetstillfällen i andra branscher t.ex. servicenäringen. Men långt ifrån becksvart är det, arbetstillfällen finns det ändå.
Det kommer att byggas en hel del. I t.ex. Haparanda -Torneå kommer Barents-Center, en stor centrumanläggning med bland annat ytor för shopping, skola, multiarena och hotell att börja byggas nästa år.
– Under byggtiden beräknar man behöva ca 300 byggarbetare inom olika yrkeskategorier, berättade Lars Kero, EURES rådgivare i Haparanda.
Keros kollega i finska Torneå, Pertti Tikkala, berättade bland annat om en planerad terminal i Torneå för LNG gas, en mycket stor investering som kommer att innebära många byggjobb i närområdet. I Kiruna kommer det att behövas mycket byggfolk då man ska bygga upp en ny centrumkärna.
Marja Ketola från arbets- och näringsbyrån i Torneå lyfte fram turismnäringens behov av t.ex. kockar och servitörer.
Behov av yrkesskickliga servitörer och ala carté kockar finns i alla tre länder. Turismnäringen i finska Lappland, som sysselsätter 4 600 årsanställda, söker just nu ca 100 personer för jobb under vintersäsongen.
Turismnäringen karaktäriseras just av att anställningarna ofta är säsongsbetonade, max 6 månader. Enligt Ketola gör arbetsgivarna vad de kan för att erbjuda så långa kontrakt som möjligt. Det är också värt att titta på lönerna.
– Med alla tillägg kan serviceyrkena i Finland vara bättre betalda än i Sverige, menade Marja Ketola.
Carolien Vandersmissen, från NAV EURES i Finnmark, berättade att allt fler upptäckt möjligheten att varva jobb, t.ex. jobba sommaren på Nordkap och vintern i finska Lappland.
|
– Jag har varit i kontakt med ett par kockar från Finland som jag kunnat hjälpa med arbetsgivarkontakter i Nordnorge. Genom att kombinera jobb i Nordnorge på sommaren och jobb på vinter i norra Finland har man lyckats lösa helårsanställningar, berättade Carolien Vandersmissen.
I Nordnorge planeras det många gigantiska investeringar, inte minst inom olje- och gas industrin. Det samma gäller i Sverige och Finland när det gäller investeringar i befintliga och nya gruvor. Branscherna är dock mycket konjunkturkänsliga och investeringar är kapitalkrävande. Eftersom både oljepriset och järnmalmspriserna just nu sjunkit mycket kraftigt så har utvecklingen bromsat in.
– Det händer snabbt inom den här branschen. För ett halvår sedan såg det mycket ljust ut. Ingen vet exakt hur lång tid inbromsningen kommer att vara. Det kan vara att när jag kommer för att informera nästa gång, om ett halvår eller så, så har situationen ljusnat, sade Carolien Vandersmissen.
EURES rådgivarna lyfte också fram det stora rekryteringsbehov som finns i alla tre länder pga. stora pensionsavgångar. Inom vårdsektorn finns t.ex. behov av alla yrkeskategorier. Det var andra gången i år som studerande på Utbildning Nord fick information om arbetsmarknadsläget på Nordkalotten av EURES rådgivare knutna till de nationella arbetsförmedlingarna i respektive land.
– Planen är att hålla liknande information regelbundet, helst två gånger per år, säger Larissa Sytnik-Skomsvold, NAV rådgivare på Utbildning Nord och initiativtagare till dagen.