Arbetsmarknaden inom i stort sett alla samhällsektorer är mycket god i Nordnorge. För en tid sedan besökte EURES rådgivare Carolien Vandermissen från NAV Finnmark oss. Hon informerade personal och intresserade studerande från Norge, Sverige och Finland om jobbmöjligheterna i Nordnorge. Utbildning och att behärska ett skandinavist språk, är grundförutsättning för jobb i Norge.
Nordnorge liksom hela Nordkalottområdet är ett gigantiskt tillväxtområde. Faktiskt är det här i norr som det investeras mest i hela Europa och det är en utveckling som kommer att pågå under en lång period. Det förutsätter givetvis att efterfrågan på världsmarknaden för våra råvaror fortsätter och att det finns tillräckligt med kapital för att klara uppbygganden av infrastruktur etc.
Trots att arbetsmarknaden är riktigt god krävs det dock en del för att få arbete i Norge, berättade Carolien Vandermissen.
– För det första ska man ha utbildning. Idag går det inte att få jobb utan utbildning och du ska helst kunna norska eller ett skandinaviskt språk och inom vissa yrken engelska.
Många av de yrken som vi utbildar till här på Utbildning Nord, är mycket eftersökta. Vandermissen berättade att t.ex. Sydvaranger gruvan i Kirkenes i maj hade ute ca 50 tjänster, bland annat elektriker och mekaniker. |
Personal från Sverige och Finland söker sig till Nordnorge i allt ökande utsträckning. Finländare jobbar t.ex. inom turismnäringen och t.ex. programmerare från Uleåborgsområdet har hittat jobb i Nordnorge.
– Just att IT företagen kunnat rekrytera bland annat fd. Nokia anställda har gjort att just programmerare inte längre är ett bristyrke i Nordnorge , förklarar Vandermissen.
Arbetsgivare i Nordnorge vill i ökad utsträckning att man bosätter sig på orten. Statoil har här gått i bräschen, enda problemet är bostadsbristen. Det är en fråga som tar lite tid att lösa.
EURES står för European Employment Service. I Norge finns det minst en EURES rådgivare i varje fylke, totalt 31 rådgivare. I Sverige finns ca 60-70 stycken och Finland har ca 50-60 stycken. Rådgivare finns i runt om i Europa och tillsammans i nätverket har man stor kunskap som såväl jobbsökaren som rekryteraren kan nyttja. Jobbsökaren får information om arbetsmarknaden, hjälp i jobbsökandet och t.ex. råd hur CV:et ska se ut, information om vilka arbetsrättsliga regler som gäller i landet samt även hur det är att leva och bo i landet.
Arbetsgivaren kan få hjälp med rekryteringsservice, t.ex. att utforma annonsen så att den fungerar i det aktuella landet.
Här kan du ta del av Carolien Vandermissens presentation, och bland annat läsa lite mer om arbetsmarknaden inom olika branscher, få tips om CV samt bra länkar till lediga jobb. (PDF Engelska).
Många studerande totalt ca 80-90 studerande lyssnade på EURES informationen. Därför återkommer EURES informationen till hösten. Då är tanken att även rådgivare från Finland och Sverige ska medverka.
Tor. 21. 11
Thai kycklingsoppa