Hoppa till innehållet
18. mars. 2014

Vårdsektorn på charmoffensiv

Runt om i landet anordnas vårdmässor för att få fler att upptäcka vårdyrket. Det gjorde även Arbetsförmedlingen i Luleå som anordnade ett riktat event den 11 mars på Kulturens Hus i Luleå, och där man sammanförde arbetsgivare, utbildningsanordnare med rätt målgrupp av arbetssökande. Det är ett stort behov av alla yrkeskategorier inom vårdsektorn, inte minst pga. av att fyrtiotalisterna nu går i pension.

Behovet av sommarvikarier är stort

Landstinget, kommuner och den privata vårdsektorn fanns på plats för att informera och locka vikarier till vården och marknadsföra vårdyrkena som ett framtidsyrke. Dessutom hade arbetsförmedlingen bjudit in utbildningsanordnare, däribland Utbildning Nord, för att informera om vårdutbildningar. (Länk till utbildningssidan).

Jobb i vården ett framtidsyrke

För många kan vikarietjänst vara det första steget till en fast anställning. I Norrbotten är landstinget länets största arbetsgivare med ca 7 000 anställda. Landstinget fanns naturligtvis på plats i Kulturens Hus.

Annika Nilsson, från HR- avdelningen (Human Resources ~ personalfrågor) vid Norrbottens Läns Landsting, berättade att inom landstinget finns över 100 olika yrken.

– Yrkena finns förutom inom vårdsektorn, även inom t.ex. utbildning, kultur och regional utveckling. Det betyder även att det finns karriärmöjligheter inom landstinget.

För att exemplifiera det enorma rekryteringsbehovet som finns, berättade Nilsson att ca 1/3 av sjuksköterskorna de närmsta åren går i pension.

Utbildning Nords vårdutbildning på mässa
Bildtext: Vårdstuderande erbjöd blodtryckmätning till mässbesökarna. Här testar Mattias Hademalm utrustningen på vårdläraren Minna Grape.

– För att passa i vårdsektorn gäller det att ha ett stort hjärta.  Du ska tycka om att arbeta med människor och gilla lagarbete. Kommunikation och respekt är också andra viktiga honnörsord, sade Nilsson.

Jobbar på att vara attraktiva arbetsgivare

Under miniseminarierna som erbjöds under vårdmässan, blev det tydligt att konkurrensen om arbetskraft är stor och många arbetsgivare försöker medvetet jobba på att just  uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Kalix Kommun deltog också i Luleå. Kalix har igång ett projekt inom socialförvaltningen som heter "Attraktiv arbetsgivare".  Björn Söderbäck, HR-strateg på Kalix kommun, berättade att totalt inom kommunen finns ungefär 200 olika tjänster med olika kvalifikationskrav. Av dessa finns ca 100 inom socialförvaltningens område.  Inom de närmsta åren går t.ex. 70 undersköterskor i pension och som behöver ersättningsrekryteras.

Björn Söderbäck som själv är inflyttare, gav en bra bild av kommunen som en attraktiv bostadsort och berättade bland annat om många satsningar som Kalix kommun gör på nya bostadsområden.

För att locka folk till vård och omsorg jobbar man medvetet för att vara en bra arbetsgivare.

– Vi är först i landet med att alla ska ha möjlighet till heltid. Vi tar bort alla tvingade delade turer och under ett femveckors schema ska du endast behöva jobba två helger, berättade Söderbäck.

Goda råd till den som söker jobb

De flesta arbetsgivare tog vara på möjligheten att under 15 minuter informera om sitt rekryteringsbehov och även ge konkreta tips till åhörarna.

Björn Söderbäck som dagligen arbetar med rekrytering kunde naturligtvis ge värdefull information till åhörarna, om vad han tittar på när han handlägger jobbansökningar.

– Förutom CV ska du ha ett personligt brev. Det ska vara kort, max 1 A4. Där ska du beskriva dig själv och varför du är rätt person för tjänsten. Anpassa brevet till tjänsten. Använd inte ett standardbrev. Det har hänt att jag fått brev där man söker till Intersport. De ansökningarna hamnar givetvis direkt i papperskorgen. Till intervjun ska du komma förberedd men det är viktigt att du är dig själv. Du ska berätta vem du är inte vad du tror
arbetsgivaren vill höra, avslutade Söderbäck sin information.



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago