Kunskap om specialkost är ett viktigt område inom all måltidsverksamhet, inte minst för personal som har ansvaret att laga och servera mat inom barn- och äldreomsorgen. Idag började en grupp på fem personer från kostverksamheten i Haparanda Stad en utbildning i specialkost som Haparanda Stad köpt av Utbildning Nord.
– Den här utbildningen omfattar totalt fem dagar med träffar 1 dag/vecka och innehåller både teori och praktiska moment. Det är andra gruppen som Haparanda Stad skickar på utbildning till oss, berättar Aija Nilsen som håller i utbildningen.
En granskning som Socialstyrelsen gjorde 2013, visade på brister i skolornas allergiarbete, inte minst vad gäller måltider för elever med särskilda behov [1]. Livsmedelsverket uppskattar att det är ca 15 % av Sveriges befolkning som har någon form av matöverkänslighet, så man kan säga att behovet av kunskap är stort.
– Det är oerhört positivt att t.ex. kommuner satsar på vidareutbildning av sin kostpersonal i de här frågorna. Haparanda Stad har anlitat oss tidigare och nu har även Pajala kommun köpt en motsvarande utbildning av oss. I veckan börjar också en grupp på 12 personer från Pajala kommuns kostverksamhet hos oss, berättar läraren Nilsen.
Specialkostområdet är ganska omfattande och det finns mycket att tänka på. Det handlar om mer än t.ex. kunskap om olika allergier och livsmedlen, även t.ex. hur köksredskap hanteras och hur maten serveras. Att skapa en bra måltidsupplevelse för elever med särskilda behov, är något som man också behöver uppmärksamma. Specialkost handlar också om andra anpassningar, t.ex. personer som pga. av någon funktionsnedsättning behöver få en anpassad meny. Specialkost kommer också in som ett kunskapsområde när det gäller personer som pga. av sin religion har andra matvanor.
Trots att det är första dagen och de precis börjat sin fortbildning, uttrycker deltagarna glädje över att deras arbetsgivare köpt utbildningen till dem.
– Naturligtvis kan man få en del kunskap av kollegor som redan gått utbildningen, men det är helt annat att få gå utbildningen själv och t.ex. kunna ställa sina egna frågor. Det kommer dessutom hela tiden ny kunskap inom det här området, säger två av deltagarna Tiina Halttu och Sirpa Laitinen.
Förutom teoretisk kunskap hoppas deltagarna få inspiration till själva matlagningen.