Hoppa till innehållet
Pasi Tolvanen

Utbildningen har varit ganska tuff men det har också varit en trevlig tid. Jag kan verkligen rekommendera andra den här utbildningen

Pasi Tolvanen, Varkaus
Nordisk certifierad systemspecialist/-support

IT-utbildning i Övertorneå ledde till jobb i Filippinerna

Föga anade Pasi Tolvanen från finska Varkaus när han för drygt ett år sedan påbörjade sin utbildning till systemtekniker i Övertorneå, att utbildningen skulle leda till ett IT jobb i Filippinerna. Men snart bär det iväg och i mitten av april börjar han sitt jobb på CGI-Group i Taguig som är en stad i huvudstadsregionen Metro Manila.


Tillfälligheter ledde till IT-utbildning i Övertorneå

Egentligen hade Pasi Tolvanen planerat att förnya sitt elsäkerhetskort som hade gått ut för att kunna söka jobb som elektriker efter att ha blivit arbetslös. Pasi blev erbjuden att gå en jobbsökarkurs som TE-byrån anordnade och var väl inte så eld och lågor över det men hoppade ändå på kursen. Där deltog även en kompis som visste om utbildningen i Övertorneå och tipsade Pasi. Det slog så väl ut att TE-byrån ringde upp Pasi och erbjöd möjlighet att gå utbildningen i Övertorneå. Utbildningen har förräntat sig bra kan man säga.

- Ja CGI där jag fått jobb är världens femte största IT-företag och har ca 69 000 anställda. Bara i Finland jobbar ca 3000 personer, berättar Pasi Tolvanen som säger sig medvetet ha sökt jobb även utomlands.

- Jag har naturligtvis tittat på jobbmöjligheter även i Finland men ville inte söka vad som helst. Jag börjar inom support, där jag kanske med den här utbildningen är lite överkvalificerad för, men jag kommer att kunna ha utvecklingsmöjligheter inom CGI-Group. Man ska börja någonstans för att kunna klättra uppåt, säger en överlycklig och exalterad Pasi Tolvanen.

Flytten utomlands inneburit mycket praktiskt fixande

Flytten utomlands har inneburit mycket fixande och det på relativt kort tid. Filipinerna har ingen ambassad i Finland så visum har Pasi fått fixa genom deras ambassad i Oslo.

- Bostaden för första månaden har företaget hjälpt mig med. Jag har sedan hittat en Facebook grupp ”Finländare i Filippinerna” som har varit guld värd. Genom gruppen får jag många bra tips.

- Nu har jag en vaccination kvar att ta och sedan ska jag hem till Varkaus och packa. Jag reser i början av april och 11 april börjar jag mitt nya jobb.

Tiden i Övertorneå gått fort.

Pasi berättar att han inte rest till Varkaus speciellt ofta. Det har inte varit några större problem att hitta aktiviteter i Övertorneå även om samhället är litet i jämförelse med Varkaus med sina ca 21 000 invånare.

- Jag har tagit green-card i golf som man kunde göra gratis genom skolan och jag har besökt simhallen flitigt. Det har blivit en hel del bio också.

Utbildningen har varit ganska tuff men det har också varit en trevlig tid. Jag kan verkligen rekommendera andra den här utbildningen, säger Pasi Tolvanen avslutningsvis. Snart på väg till sitt livs äventyr.

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Utbildning Nord med i unikt pilotprojekt om mående
”Våra medarbetare är det viktigaste vi har. Nu har vi fått ett verktyg till som hjälper oss att systematiskt och frekvent följa hur våra...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago