Hoppa till innehållet
20. februari. 2015

Part skänker utbildningsmaterial till yrkesutbildning i Hedenäset

För en tid sedan blev det lite av julafton på Utbildning Nord. Plattsättarutbildningen som är lokaliserad i Hedenäset fick ta emot en mycket fin gåva från Part Construction AB i Kalix. Flera pallar med keramik, fogmaterial, tätsikt mm, till ett stort värde, levererades till Hedenäset.

Goda branschkontakter guld värda

Ulf Risén, som jobbar som yrkeslärare på murarutbildningen i Hedenäset (bild ovan), har tidigare jobbat för Part i Kalix. Ronny Andersson från Part tog därför kontakt med Ulf och förhörde sig om utbildningen var i behov av utbildningsmaterial.
– Självklart var vi det. Hos oss går det åt mycket keramik, fogmassa, tätsikt med mera till plattsättarutbildningen och som även ingår som modul i murarutbildningen.I den här typen av yrkesutbildningar är det inte böcker som är det huvudsakliga utbildningsmaterialet, utan material som klinker, kakel, silikon osv.

Mycket övning ger yrkesfärdigheter

Under ett år förbrukar vi mycket material då våra studerande bygger upp våtrum i övningsbås som sedan rivs ner och byggs upp igen. Det är genom mycket övning som våra studerande tränar upp sina färdigheter, berättar Ulf Risén.

Material till utbildningsnytta

Part Construction AB är ett företag i Kalix som sedan 1989 tillverkar prefabricerade badrum. På Part jobbar bland annat plattsättare och elektriker som båda är yrkeskategorier som utbildas på Utbildning Nord i Hedenäset och Övertorneå. Ronny Andersson som jobbar inom inköpsfunktionen på Part berättar:
– Det kändes bra att kunna skänka, sådant som blivit över och samlats i lager, till en yrkesutbildning som utbildningsmaterial så att materialet kommer till bättre nytta.

– För oss var det här guld värt. Våra studerande får träna med dagsaktuellt material och det vi sparar på inköpet ger oss möjlighet att satsa på annat som bidrar till en kvalitativ yrkesutbildning, konstaterar Pilvi Ryökkynen som är ansvarig för byggutbildningarna i Hedenäset.

Fortsatt samarbete

Genom åren har Part också tagit emot studerande på praktik och även anställt tidigare studerande. I dagsläget finns inte något rekryteringsbehov men Ronny säger avslutningsvis:
– Det är bra att det finns en yrkesutbildning i närheten för framtida rekryteringsbehov och vi kommer även framledes ha kontakt med utbildningen.

Fakta Part Construction AB
Produkt: Prefabricerade badrum
Tillverkning: I Kalix och Sangis
Startade: 1989
Antalet anställda: 250
Tillverkningsvolym: 130 badrum/vecka
Marknad: Europa varav Norge och Sverige svarar för ca: 90 %.
Webb: partab.nu



Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago