Hoppa till innehållet
Byggde på med kylkompetens och gick ut i jobb direkt
11. april. 2023

Byggde på med kylkompetens och gick ut i jobb direkt

Jarno Tuominen blev arbetslös trots sin goda utbildningsbakgrund, vilket är en situation som kan drabba vem som helst. Istället för att hoppas på att han skulle hitta ett nytt jobb, bestämde sig Jarno för att bygga på sina tidigare kunskaper inom bland annat el och VVS, och utbilda sig till kylmontör. Detta visade sig vara ett lyckosamt beslut, eftersom praktikplatsen han fick hos Caverion Finland AB ledde till ett jobb direkt efter avslutad utbildning.

Bild ovan: Jarno Tuominen på sin nya arbetsplats på Outokumpu i Torneå som ny medarbetare på Caverion Finland AB

Kylmontörsyrket är ett bristyrke i Finland, precis som det är i Sverige och Norge. Jarno Tuominen har sina rötter i Hyvinge i södra Finland men är nu bosatt i Kemi. Han har en utmärkt utbildningsbakgrund med bland annat grundexamen från byggbranschen, ellära och VVS.

- Arbets- och näringsbyrån (motsvarande svenska arbetsförmedlingen) tog kontakt med mig och frågade om jag var intresserad av att utbilda mig ytterligare. Först var jag lite tveksam till ytterligare utbildning men sen tittade jag på kylmontörsutbildningen på Utbildning Nord och jag började tänka att det ändå skulle vara en bra påbyggnad till mina yrkeskunskaper inom el och VVS.

Praktiken ledde till jobb

Erfarenhet visar att en väl genomförd praktik ofta leder till jobb, och så blev det även för Jarno. Han gjorde en sex veckor lång praktik för Caverion Finland AB som har ett eget manskap placerad på stålverket Outokumpu i Torneå.

- Den 1 mars började jag jobba för företaget som en av fyra anställda kylmontörer på Outokumpu.

Jarno berättar att han mest kommit att jobba inom grossisthandel innan han blev arbetslös men nu ser han fram emot att få arbeta med det han har en färsk utbildning till.

- Jag har inga större förväntningar. Jag gjorde praktiken på samma arbetsställe så jag hade fördelen att veta vad jag kom till. Jag är mest glad över att få börja jobba direkt och att fått ett arbete som jag utbildat mig till. Arbetet som kylmontör är mångsidigt och ganska krävande.  Arbetet innebär mest att jobba med service och underhåll av anläggningar. Det kan förekomma en del nyinstallationer men det är inte det huvudsakliga, beskriver Jarno sitt nya jobb.

Utbildningstiden på Utbildning Nord väl investerad tid

Jarno Tuominen har bara positivt att säga om sin utbildningstid på Utbildning Nord och rekommenderar kylmontörsutbildningen som han beskriver som krävande men bra.

- Utrustningen är mycket bra och det finns verkligen rikliga möjligheter att öva och träna. Utbildningen i sig är bra. Man får verkligen lära sig. Utbildningen är krävande trots att jag hade fördelen av att ha elektrikerbakgrund men har ändå fått anstränga mig. Men oavsett tidigare kunskaper går det att lära sig om du är motiverad för dina studier. På utbildningen fanns ju de som fick börja med grundläggande el och studierna gick framåt.

Bodde på campus

- Det var lite ovant till en början men man kommer in i det. Jag gillade samhället. Jag gillar att visats utomhus men även att simma. Det blev mest att jag nyttjade simhallen i finska Ylitornio pga att där fanns bättre förutsättningar för motionsimning. I höstas plockade jag t.ex blåbär i dem svenska skogarna, berättar Jarno muntert och lägger till att han inte hann testa de många skidspåren pga. av att det sammanföll med praktiken.

När det gäller framtidsplaner är Jarno mest nöjd med att ha fått ett intressant jobb.

- Utbildningen gav verkligen snabb snabb pay-off, avslutar Jarno Tuominen glatt.

 

Länk: Här kan du läsa mer om nordisk kylmontörsutbildning>>

Länk: Om du är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen och intresserad av att gå en arbetsmarknadsutbildning till kylmontör, kan du komma på ett gratis studiebesök innan. Här information hur du bokar studiebesök genom Arbetsförmedlingen >>Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago