Hoppa till innehållet
Sadlade om från detaljhandeln till kock
13. februari. 2022

Sadlade om från detaljhandeln till kock

Edvin Degerlund från Överstbyn i Boden ville göra något av sitt matintresse och beslutade sig därför att utbilda sig till kock, efter att bl.a ha arbetat inom livsmedelshandeln. År 2018 blev han klar med utbildningen till á la carte kock och idag har Edvin rollen som köksmästare på Haparanda stadshotell. I samband med Utbildning Nords 50 års fest i december träffar undertecknad Edvin för att ställa några nyfikna och spontana frågor om bl.a kockutbildningen han gick hos oss.

Kände du dig trygg med det du fick med dig från utbildningen?

- Ja utbildning ger dig en bra grund att stå på men praktik ger dig viktig och nödvändig erfarenhet. För min del ledde dessutom praktiken direkt till jobb.

Motsvarar yrket det du tänkte dig?

- Ja det gör det när du har ett stort matlagningsintresse. Det är ett yrke där du får vara kreativ och får även arbeta med kroppen. Om du sen jobbar som á la carte kock så får du vara beredd på att jobba långa pass och det kan vara stundtals stressigt. Att vara kock är heller inget höglöneyrke.

Vad krävs för att bli en bra kock?

- Viktigast är att du har ett intresse för matlagning. Det är också ett fysiskt krävande yrke. Jag skulle säga att du måste ha intresset från början om du vill utvecklas i det här yrket.

Du har snabbt avancerat i ditt yrke och är idag köksmästare. Vad innebär det?

- Jag ansvarar för schemaläggning, inköp och menyerna men när det gäller menyerna så arbetar jag tillsammans med de övriga i teamet. Jag har haft nytta av att jag jobbat med inköp på Coop och Ica i min roll som köksmästare.

Kan du rekommendera restaurangutbildningen på Utbildning Nord?

- Utbildning Nord blev en bra och kort väg till yrket för min del för jag visste inte från början vilken väg till yrket jag kunde ta som vuxen. Utbildningen individanpassades och det passade mig väldigt bra, och inte minst praktiken var bra. Den ledde ju dessutom direkt till ett jobb.

Utbildning Nords jubileumsmeny
Bildtext: Den här intervjun med Edvin gjorde undertecknad i samband med Utbildning Nords försenade 50 årsjubileum den 3 december 2021, en riktigt hektiskt dag och kväll för restaurangteamet på Haparanda stadshotell. Efter jubileumsmiddagen dukats av kilade jag in i köket och fick en pratstund. Edvin berättar att han och hans team, där faktiskt fler teammedlemmar fått sin restaurangutbildning på Utbildning Nord, komponerat jubileumsmenyn och som varit på vänteläge ett år då jubileumsfesten som var planerad till december 2020 fick flyttas fram på grund av pandemin. Menyn var värd att vänta på - Utbildning Nords jubileumsgäster blev serverade en fantastisk meny med råvaror från våra breddgrader som fick smaklökarna att jubla – eller vad sägs om rencarpaccio, långkok på älg och som avslutning en rabarberdessert.

Hur ser en bra dag på jobbet ut?

- En dag på jobbet kan variera mycket då vi sysslar med så många olika saker på hotellet. Det kan variera från á la carte kvällstid till konferenser med fika och luncher. Det kan vara bröllop, fester och större evenemang som jubileum och ibland händer allt på samma dag. Frukost och fikan på morgonen, lunch med efterföljande fika på eftermiddagen, sedan middag samt a la carte på kvällen, snacksbrickor till vip bastun och nattvickning. Med andra ord, i hotellbranschen som kock, är ingen dag den andra lik.


Text: Birgitta Jysky

Läs mer om vår nordiska kockutbildning =>>

Är du arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen kan du komma på ett gratis studiebesök. Boka studiebesök här=>>Titta på senaste nytt

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Utbildning Nord uppmärksammar Internationella Lyckodagen den 20 mars

19. mars. 2024
Övertorneå kommun genomför sedan en tid tillbaka en pilotsatsning för att förbättra måendet hos sina invånare. En del av denna satsning innebär att...

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago