Hoppa till innehållet
Praktiken ledde till jobb
29. november. 2021

Praktiken ledde till jobb

Visar du framfötterna under din yrkespraktik så leder det ofta direkt till jobb. Så blev det för Emil Hannerfors från Haparanda som gjorde sin praktik  hos Lämpötalo Veittikoski i finska Simo och nu fått anställning som elektriker.

Finsk examen gav mer valmöjligheter på arbetsmarknaden

Emil Hannerfors, som studerat till industrielektriker hos oss, valde att ta finsk grundexamen (El- och automationsteknik) motsvarande industrielektriker i Sverige och kunde studera på svenska.

- Det var lärarna som tipsade mig när jag började, då jag berättade att jag kunde tänka mig att söka jobb även i Finland.

I somras genomförde Emil en två månader lång praktikperiod Lämpötalo Veittikoski i finska Simo och det har nu lett till en anställning som elektriker.

- Ägaren sa att praktiken hade fungerat så bra att de ville anställa mig. Så nu, sen oktober, arbetar jag som elektriker där. Vi jobbar bland annat med installationer av bergvärme och luftvärmepumpar och andra vanligt förekommande elarbeten, berättar en mycket glad Emil Hannerfors.

När vi träffar Emil är han hos oss en vacker novemberdag för att göra prov för finsk elsäkerhetsexamen 2.

- Den behöver jag för att jag så småningom ska kunna vara elansvarig på ett företag. Utöver godkänd examen krävs även tre års yrkeserfarenhet, avslutar Emil Hannerfors.

Här kan du även läsa ett tidigare reportage med Emil Hannerfors>>

Mer om elektrikerutbildningen hittar du här>>

Och står du inför gymnasieval, hittar du info om El- och energiprogrammet här>>Titta på senaste nytt

Från handelsvetenskap till ventilation

21. maj. 2024
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...

Utbildning Nord var ett givet val återigen

13. maj. 2024
Khayri Almosrati utbildade sig först till frisör, och nu omskolade han sig till plattsättare och golvläggare. Trots bara drygt 20 år i Sverige har...

Övertorneås ArcticSkills Medaljörer 2024!

22. mars. 2024
I veckan avgjordes årets yrkestävling ArcticSkills 2024 i Kirkenes, Norge. Deltagarna från Norge, Sverige och Finland tävlade i 13 olika...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Från handelsvetenskap till ventilation
Keijo Flinkman tog tillfället i akt och bytte till en helt annan bransch. När jobbsökandet inom egen bransch inte gav någon resultat beslutade...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago