Hoppa till innehållet
Succé för plåtutbildning som gör skillnad för branschen
1. juli. 2021

Succé för plåtutbildning som gör skillnad för branschen

Efter initiativ från branschen krokade Utbildning Nord i Övertorneå arm med Plåt & Ventföretagen samt Arbetsförmedlingen och tog fram en rekryteringsutbildning. Ett koncept som visade sig bli en succé - alla som är klar med utbildningen hittills har gått ut i jobb hos Luleå och Piteåföretag. Det förväntade resultatet är att 100 %  går ut i jobb efter avslutad utbildning. 

Plåtslagare ett stort bristyrke

Plåtslagare är ett stort bristyrke i hela landet och branschen har haft svårt att hitta kompetent arbetskraft eftersom det har utbildats alldeles för få i Sverige under lång tid.  

- När så branschorganet Plåt & Ventföretagen tog initiativ för ca ett år sedan till ett möte för att hitta lösningar till kompetensbristen var det självklart för oss att kroka arm tillsammans med Arbetsförmedlingen, säger Mattias Söder, Utbildningschef för Teknik-Industri utbildningarna på Utbildning Nord och Leif Pääjärvi, Utbildningsstrateg på Utbildning Nord. 

Branschens engagemang nyckeln till framgången

Resultatet av mötet med Plåt & Ventföretagen och arbetsförmedlingen blev att vi tog fram en rekryteringsutbildning  på ca 40 veckor. Arbetsförmedlingen vaskade fram lämpliga personer som fick börja med att träffa berörda företag med rekryteringsbehov, varefter man beslutade om vilka som skulle erbjudas gå vidare till plåtslagarutbildningen. 

- Trots att utbildningen började mitt under pågående pandemi och har fått genomföras i en hybridmodell, där studerande fått variera närundervisning med distansstudier, är resultatet helt fantastiskt. Alla fyra som är klar med utbildningen hos oss hittills har gått över till lärlingsanställning och vi tror att även den sista deltagaren kommer att gå ut i jobb efter sin APL-period, berättar Mattias Söder.  

- Branschens engagemang hela vägen är det som lagt grunden för att vi kunnat sy ihop en utbildning med så hög träffsäkerhet. Utfallet har blivit en riktig succé för alla parter. Det känns otroligt positivt att kunna göra verklig skillnad för plåtslageribranschen och därför har vi tillsammans med Plåt & Ventföretagen och arbetsförmedlingen tagit beslut om en ny omgång till hösten där fler deltagare ska få möjligheten till denna branschanpassade utbildning, avslutar Mattias Söder och Leif Pääjärvi.

Relaterat:

Jag tycker att det är kul att jag hittat en väg in till plåtslagaryrket.

Bild ovan: Från vänster Leif Pääjärvi, Utbildningsstrateg, Velu Koivuranta, Atso Pasma, båda lärare på plåtslageriutbildningen samt Mattias Söder, Utbildningschef för Teknik-Industriutbildningarna. Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago