Hoppa till innehållet
Samverkan som ger ett unikt gymnasieutbud
9. maj. 2019

Samverkan som ger ett unikt gymnasieutbud

Ett förnyat samarbetsavtal mellan Övertorneå kommun och Utbildning Nord har undertecknats gällande köp av sju yrkesprogram på gymnasiet. En samverkan som ger ett gymnasieutbud i Övertorneå som inte ens många större kommuner klarar.

Borde inte vara möjligt

Tack vare samverkan mellan Barn- och utbildningsnämnden i Övertorneå kommun och Utbildning Nord har ungdomarna i Övertorneå möjlighet till hela 15 gymnasieprogram på orten. Ett så stort gymnasieutbud i en kommun av Övertorneås storlek borde inte vara möjligt, men existerar tack vara att Utbildning Nord finns på orten och den samverkan som finns mellan Gränsälvsgymnasiet och Utbildning Nord.

- Även Överkalix kommun har nytta av det här samarbetsavtalet eftersom man inte har en egen gymnasieskola. Det betyder att även elever från Överkalix har möjlighet att välja från utbudet på Gränsälvsgymnasiet. I dagsläget har vi ca 30 gymnasieelever från Överkalix som går något av våra gymnasieprogram, säger Börje Rytiniemi som är ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Övertorneå.


Win-win för alla parter

Både kommunen och Utbildning Nord menar att vi måste bli bättre på att lyfta fram den bredd som finns i Övertorneå. Alla är vinnare på samarbetet, menar Börje Rytiniemi och Leif Lahti.

- Ungdomarna har ett stort utbud av utbildningar på hemorten och behöver inte flytta till en annan ort för sina gymnasiestudier. Det är positivt för den egna plånboken liksom för kommunens och lokalsamhällets ekonomi, säger Börje Rytiniemi.

- I och med att vi har vuxenutbildning så har vi lättare att kunna ta emot även en gymnasiegrupp till ett yrkesprogram, även om antalet sökande är få. Den flexibiliteten finns inte i regel på andra skolor, av krasst ekonomiska skäl. Vi tror dessutom att den lärmiljö som finns hos oss, där vuxenstuderande och gymnasieelever är mixade, är positiv för ungdomarna. Som ung är du inte alltid 100% motiverad från dag ett. Vuxna kan vara en positiv förebild då man i regel har ett driv att komma ut i jobb så fort som möjligt. Yrkesprogrammen är dessutom den kortaste vägen till jobb idag. Bristen på arbetskraft inom de områden vi utbildar är mycket stor, så att välja ett yrkesprogram är ett klokt val även av ur den aspekten, avslutar Leif Lahti.

 

Faktaruta:  Utbudet av gymnasieprogram i Övertorneå. Fetmarkerade är yrkesprogram där elever studerar karaktärsämnena på Utbildning Nord och gymnasiegemensamma ämnena på Gränsälvsgymnasiet.

Barn- och fritidsprogrammet

Introduktionsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet

Ekonomiprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

El- och energiprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet

Estetiska programmet

Teknikprogrammet

Fordons- och transportprogrammet

VVS- och fastighetsprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

Industritekniska programmet

 Titta på senaste nytt

Klart med ny direktör för Utbildning Nord

15. januari. 2024
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...

Ny överenskommelse undertecknad för Utbildning Nord

17. november. 2023
I veckan undertecknade länderna en överenskommelse om Stiftelsen Utbildning Nordkalotten, (dagligt tal benämnt Utbildning Nord), verksamhet för de...

Direktör lämnar Utbildning Nord

3. oktober. 2023
Efter över sju år som ledare för Utbildning Nord meddelar Leif Lahti att han kommer lämna sin position nästa sommar. Avhoppet är inte dramatiskt...

Skolan

Utbildning Nord ligger i en av landets mest expansiva regioner vilket också avspeglas i skolan.

Utbildningarna bedrivs på två olika platser, Övertorneå och Hedenäset. Här finns en framtidstro och positiv inställning.

Läs mer om skolan

Studera med oss

Som studerande vid Utbildning Nord kommer du till en familjär och ödmjuk miljö där du får ett livslångt lärande varje dag.

Läs mer om studerande

Boende

Alla våra studerande som kommer från andra orter och länder garanteras boende genom Utbildning Nord.

Kolla på våra boende

Nyheter

Klart med ny direktör för Utbildning Nord
Styrelsen för stiftelsen Utbildning Nordkalotten, i dagligt tal Utbildning Nord, har utsett en ny direktör för tidsperioden 2024-07-01 till...


Instagram #utbildningnord

By Formsmedjan. Powered by Yago